Bloodsucker – Forever Damned

Zelfs de recensenten van de zware en minder zware metalen ontkomen er niet aan; het echte leven en de bijkomende verplichtingen. Maar belofte maakt schuld, dat is wel zo hardcore. Trouwens, of het hardcore is of niet: zo denk ik er zelf ook over. De belofte om een recensie te schrijven kwam wel lekker nieuwerwets tot stand. Want ondanks dat hardcore vooral zweert bij oude gewoonte gaat het met zijn tijd mee. Zo kwam ik via Instagram in contact met de oprichter van Light The Fuse Records. Een herrezen label, van een hardcore-oudgediende uit ons eigen kikkerlandje, dat zich tegenwoordig richt op het (her)uitbrengen van ouderwets groovy hardcore. Denkt u hierbij aan bands als Fahrenheit 451 en Cold Front. Vroeger waren er daar ontelbare voorbeelden van, maar deze stijl is inmiddels ingehaald door het type hardcore dat doorspekt is met allerhande deathmetalriffs. Het is een beetje hardcore om dwars te zijn en het is te prijzen dat Light The Fuse Records zich tegen deze ontwikkeling inzet om bijvoorbeeld Bloodsucker uit Friesland te helpen bij het uitbrengen van fysiek materiaal. Nadat in 2022 de eerste EP uitkwam op Blindsided Records is het de hoogste tijd voor nieuwe muziek op het eerste volwaardige album met de titel Forever Damned.

Het geheel begint met een intro dat al direct bol staat van hardcore die volledig leunt op ‘thrashy’ riffs. Aan de hand hiervan kan je als luisteraar al een aardige inschatting maken welke kant dit op gaat. Titeltrack Forever Damned is dus zoals verwacht lekker groovy en het beukt zich op zeer prettige, fijne wijze vooruit. Dit is bij uitstek het type hardcore om vooraan mee te zingen met een vuist in de lucht. Ik kan er niet aan ontkomen om de zang eruit te lichten, want ik wil hier een gedurfde vergelijking te maken. Als non-metal-expert doet het mij enigszins denken aan Iron Maiden. Opmerkelijk is het begin van Lights Out, dat begint echt heel vies! Een piepklein momentje doet het mij denken aan de typische stijl van Neglect. Het is oprecht gemeen, vies en stompend bij elkaar geriffd. Verdere vergelijking tussen beide bands gaat volledig mank want het nummer gaat kort na deze eerste fase direct weer de eigen herkenbare Bloodsucker kant op. Feel The Misery heeft qua riffs dan wel wat weg van bijvoorbeeld Power Trip. Toch mis ik daar helaas wel net de kracht in het nummer om mij echt enthousiast te maken. Dit gevoel van gemis blijft helaas wat hangen want vanaf Broken Glass tot en met Life Goes On kabbelt het toch allemaal wat voort. Er mist helaas hier en daar een benodigd tof hoogtepuntje om de aandacht erbij te kunnen houden. Terwijl de band die potentie echt wel heeft, dat staat buiten kijf.

Forever Damned mag je gerust aanschaffen als je fan bent van hardcore in de stijl van Leeway. Het bevat voor elke lezer en luisteraar op onze zwar(t)e website wat wils. Of je nu een battlejacket of Nike Air Max draagt of allebei tegelijk, Bloodsucker stelt je vast tevreden. Kwalitatief is er trouwens ook helemaal niets op aan te merken. Het voelt allemaal niet overgeproduceerd en er zit een lekker rauw randje aan de opnames. Een paar vleugjes afwisseling waren welkom geweest, dat dan weer wel. Desondanks is het leuk om in Nederland weer een dergelijke band in de gelederen te hebben, want in tijden van zo zwaar en hard mogelijk is Bloodsucker een welkome afwisseling op elke affiche. Voor fans van: Cro-Mags, Leeway en Cornered.

Score:

75/100

Label:

Light The Fuse Records, 2024

Tracklisting:

  1. Kneeling In The Rain
  2. Forever Damned
  3. New Dawn
  4. Lights Out
  5. Feel The Misery
  6. Broken Glass
  7. Feel No Pain
  8. Subzero
  9. Life Goes On

Line-up:

  • Dietrik – Zang
  • Niels – Gitaar
  • Rudie – Gitaar
  • Jelle – Basgitaar
  • Gerard – Drums

Links: