Warlust – Sol Invictvs In Vmbrae Satanae

Warlust komt uit Duitsland en dendert het slagveld al plat sinds 2012 en toch is dit Sol Invictvs In Vmbrae Satanae dat uitkomt via het eveneens Duitse Dying Victim Productions nog maar plaat nummer drie. Tja, het kan verkeren. De muziek van dit infernale viertal mocht ik nog niet eerder beluisteren of ik kan het me niet herinneren, dat kan ook natuurlijk. Dit Warlust kwam, als ik het goed heb, bij ons op Zware Metalen evenmin eerder aan bod. Of we het een schande mogen noemen weten we straks, maar het antwoord is ja. Zo heb ik ook weer gesteld dat ik niet van verrassingen houd.

Als een band me niet bekend in de oren klinkt of als ik het zo maar even niet kan opdiepen uit mijn geheugen dan zoek ik het op en kijk ik ook vooral of de bandleden in één of menig andere extreme band wat ervaring hebben. Vaak levert dat wat extra informatie op waar ik dan weer verder mee kan. Zo geschiedde ook bij dit Warlust. Maar bands als The Night Eternal, Lam of Pulsar doen om zich ook geen bel, klok of ander dingetje rinkelen. Een schande vermoedelijk. Zeker in het geval van die eerste, want die band brengt platen uit via Ván Records.

Na een alleraardigste intro met bijzonder weinig toegevoegde waarde duurt het ook even eer het eerste volwaardige nummer op deze plaat opent. Serpent Crown doet dit echter meteen oerdegelijk. Viriel cymbalenspel, denderende toms en dubbele basklanken, scherpe en een weinig snerpende gitaren worden onmiddellijk je deel. Zo duurt het dan wel meer dan twee minuten eer je geconfronteerd wordt met de vocalen. Die leggen zich in eerste instantie zelfs niet over een magistrale blastpartij, maar in tweede tijd sleuren ze het geheel een thrashy partij in. Goed gevonden! Piepende solo’s vergeten de heren evenmin, net als een melodische tokkelpartij en dit om de magistrale blastpartij nog eens te laten terugkomen. Het zeven minuten durende openingsnummer mag je zo meteen als één van de favorietjes bestempelen op dit album. Goh, de heren moeten gedacht hebben, dit doen we nog eens dunnetjes over en met Between Apeiron & Plague halen ze dezelfde ingrediënten nog eens boven, heerlijk! En die solo’s, jongens toch…

Glooiend getokkel doet vermoeden dat het titelnummer op een even hoog niveau zal afgeleverd worden maar het blijkt gewoon een meanderend licht golvend instrumentaaltje te zijn. Dreigende taal wordt er weer gesproken in …of Gallows & Absurdity. De mix van Duitse en Poolse schoolelementen komt in dit nummer wel duidelijk bovendrijven, niet in het minst door de frasering maar ook door het viriele en speelse cymbalenspel. En dan moeten er nog een handvol schitterende brutale melodische blackmetalparels komen…

Dit Sol Invictvs In Vmbrae Satanae van het Duitse Warlust is geen misselijke plaat om niet te moeten schrijven, geen zeer misselijke plaat! Versta me niet verkeerd, misselijk in ons jargon wil gewoon zeggen dat de muziek lekker zurig klinkt en dat je het schijfje moet aanschaffen. Jaarlijstmateriaal! Wat een plaat!

Score:

95/100

Label:

Dying Victim Productions, 2024

Tracklisting:

  1. In Concord & Euphoria (Intro)
  2. Serpent Crown
  3. Between Apeiron & Plague
  4. Sol Invictus In Umbrae Satanae
  5. …of Gallows & Absurdity
  6. Forgotten Cult Of Chronos
  7. The Followless
  8. Legio! Aeterna! Victrix!
  9. Black Souls

Line-up:

  • Nuktemeron – Basgitaar, zang
  • Necromancer – Zang, gitaar
  • Warmachine – Drums
  • Aeon – Gitaar

Links: