Paralydium – Universe Calls

Het tweede album Universe Calls van het Zweedse Paralydium draait nu al voor derde maal rondjes (nou ja, vanuit een stream dan) om door mij beschreven te worden. Het debuut Worlds Beyond vond zijn weg niet naar Zware Metalen, zodoende is dit dan ook de eerste beschrijving van deze vijfkoppige band.

 
Verwacht geen beestachtig snelle progressieve fratsen van deze band, daarvoor ligt het tempo op deze plaat net iets te laag. Dit is meer een gezelschap dat het moet hebben van complexe gelaagdheid, progressieve gelaagdheid zo u wilt. De vocalen lijken in diverse lagen over elkaar opgenomen en variëren ook iets van elkaar, goed waarneembeer tijdens onder andere Forging The Past. Hierdoor weten de Zweden in combinatie met het instrumentarium en de nodige geluidseffecten een erg vol geluid te creëren. Solo’s en een akoestische gitaarriedel maken daar ook deel van uit. Persoonlijk vind ik de vocalen fantastisch, niet alleen vanwege het timbre, maar vooral vanwege de veelzijdige zanglijnen. Een grunt kan u gerust vergeten, want die zullen we op het gehele album niet horen. Volstrekt overbodig ook, want naast de vocalen weet de band iedere keer een andere truc uit de kast te trekken.

En waar na het clichématige Prelude, het opvolgende Sands Of Time door de speakers schalt ben ik nog wat sceptisch, want hebben we dit soort progmetal al niet zo vaak gehoord? De uitvoering is wel om door een ringetje te halen en dat is natuurlijk ook wat waard. Zo komt er onder andere een fantastische gitaarsolo voorbij. Het is slechts een voorbode van wat Universe Calls nog meer te bieden heeft. Met Forging The Past steken de Zweden van wal met een aanstekelijke gitaarmelodie, die ook weer even gaat liggen om plaats te maken voor een stuk fraai basgetokkel en machtige vocalen. In ruim negenenhalve minuten komt er een enorme veelzijdigheid aan bod met een grootst bijna filmische karakter. Het drumwerk is tevens heel precies en klinkt het ene moment meer als progressief en dan weer wat meer richting powermetal. Smaakvolle fills en accenten ontbreken niet, waarbij de overgangen dan ook nog eens in positieve zin opvallen.

Er komen zeker wat herkenbare stukken muziek naar boven, die u ongetwijfeld van de grotere namen in het genre zou kunnen kennen, doch is het hier prima samengesmolten tot iets wat interessant genoeg klinkt voor herhaalderlijke luisterbeurten. The Arcane Exploration Pt. I en The Arcane Exploration Pt. I vormen tezamen wel de beste stukken muziek als het gaat om het instrumentaal kunnen van deze band. Ik wil echter niet voorbij gaan aan Caught In A Dream, een nummer dat ik minstens even zo hard waardeer, maar dan vanwege de overweldigende dramatische zanglijnen in het refrein. Sodeju wat laat Paralydium met Universe Calls een fijne, goed uitgewerkte plaat horen!

Score:

85/100

Label:

Frontiers Music s.r.l., 2024

Tracklisting:

1. Prelude
2. Sands Of Time
3. Forging The Past
4. The Arcane Exploration Pt. I
5. Caught In A Dream
6. Interlude
7. The Arcane Exploration Pt. II

Line-up:

  • John Berg – Gitaren, keyboard
  • Georg H Egg – Drums
  • Jonathan Olsson – Bas
  • Mike Blanc – Keyboard
  • Alexander Lycke – Vocalen

Links: