Mortal Wound – Anus of the World

Soms moet je in het leven eens een gokje wagen. Als het dan even kan is het handig als je weet dat een eventueel misgokken geen desastreuze gevolgen gaat hebben. Met die insteek heb ik me, geheel vrijwillig en zonder enige dwang, opgeworpen om het debuut van de band Mortal Wound te bespreken. Met de meeslepende titel Anus of the World. Met de potentiële vunzige gassen die hieruit geproduceerd zouden kunnen worden moet mijn gokje wel tegen een stootje kunnen in ieder geval.

Mortal Wound komt uit Amerika en is getekend door Dark Descent Records voor de CD en Me Saco un Ojo Records brengt de vinyl-uitgave. Zoals de bandnaam en de bijzondere titel al doen vermoeden is het vunzigheid troef met deze heren. De hoes is ook een bijzondere: ik hoopte dat hier de titel Anus of the World wat meer verduidelijkt ging worden. Voor mij werd het dat niet eerlijk gezegd, maar ik kan wat bedwelmd zijn geraakt na de eerste kennismaking met deze plaat. Daarbij is het logo van de band totaal onleesbaar. Grappig vind ik dan wel dat met al dat gekrabbel en vreemde artwork de titel keurig netjes in blokletters is geschreven.

Wat dan muzikaal? De band brengt zware bonkige death metal ten tonele die wordt ondersteund door een zware diepe putgrunt. Het hele zootje wordt allemaal op een middelmatig tempo uitgevoerd en hier en daar is er zelfs ruimte voor een break of solootje. De band speelt met veel groove en er zit veel variatie in de nummers. Uiteindelijk na wat luisterbeurten valt het vunzige ook best wel mee en openbaren de nummers hun structuren meer en meer. De mannen kunnen overduidelijk spelen en goede songs schrijven. Ik heb me in ieder geval prima vermaakt met de muzikale kant van het verhaal.

Maar dan kom ik aan bij mijn grootste probleem met deze plaat. Dat zijn de samples die tussen de nummers zijn gezet. Of soms is het zelfs gewoon een nummer op zich. Het is een voor mij totaal onlogische opeenstapeling van verschillende samples van films, series of andere fragmenten. En het zijn er fucking veel. Veel te veel. Ik kan echt wel een sample hier en daar hebben voor het effect maar een diarree (toch nog een anus gerelateerde woordspeling) aan samples is me te gortig.

Ik heb echt wel genoten van de muziek, want dat zit1 prima in elkaar. Maar die samples verknallen wel een hoop. Toch nog een dikke voldoende voor wat muzikaal geboden wordt, maar dat irritante gesampel kost ze minimaal een dikke tien punten.

Score:

70/100

Label:

Dark Descent Records, 2024

Tracklisting:

  1. Found Dead in a Bush
  2. Tunnel rat
  3. The Surf Is Gonna Be Bitchin’
  4. Drug Filled Cadaver
  5. One Who Kills & One Who Loves
  6. Born Again Hard
  7. Engulfed in Liquid Hellfire
  8. The Worm Has Turned for You
  9. Spirit of the Bayonet
  10. Even the Jungle Wanted Him Dead
  11. Royally Fucked Forever

Line-up:

  • Devlin Baldwin – Drums
  • Peter King – Gitaar
  • Mathias Hofmeister – Basgitaar
  • Sam Shriver – Gitaar, Vocalen and Samples

Links: