Cutterred Flesh – Love At First Bite

Zoals ik al in eerdere recensies heb aangegeven, ben ik onder de indruk wat iemand als Kunal Choksi weet te bewerkstelligen door vanuit India een internationaal georiënteerd metallabel te draaien. Daarbij heeft hij in mijn ogen een zeer goed oog voor kwaliteit, want veel van zijn bands zijn goed tot heel goed aangeschreven. Hij is ook niet vies om verschillende stijlen op plaat uit te brengen, van dissonante waanzinnige technische death metal tot sludge en doom metal tot black. You name it.

Nu is het de beurt aan Cutterred Flesh om het vakje van brutale death metal aan te vinken. Deze uit Tsjechië afkomstige band loopt intussen al een pikendje mee. De eerste zielenroerselen zijn verschenen in 2002 middels wat demo’s. De band heeft verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan en alleen gitarist Vitalij V. Novák is er nog vanaf het begin bij. Dit is de tweede uitgave onder het Indiase label na het album Sharing Is Caring en heeft de titel Love at First Bite meegekregen. Het is de zesde volwaardige langspeler van de band. De zieke hoes is ontworpen door niemand minder dan Pär Olofsson. Ben benieuwd of de band aan de hoge standaard kan voldoen die doorgaans met het label wordt geassocieerd.

De plaat laat al van de eerste tonen meteen weten wat de intenties zijn. Het eerder genoemde brute death metal vinkje zetten. Dat gaat wel lukken kan ik al vertellen. Maar wat de mannen verder presenteren is niet alleen maar bruut geweld. Er zitten behoorlijk wat interessante muzikale ideeën verweven door de hele plaat heen. Het eerste nummer Xenomorphic Annihilation: Earth Ravaged is heerlijk afwisselend waar niet alleen de energie afspat, maar ook de creativiteit. Er zijn vele tempowisselingen, dramatisch hoge gitaarlijnen die veel urgentie toevoegen, maar ook rustiger en sfeervolle stukken hoor je terug. De spacey samples en het Cytotoxin-achtige stuk brengt een heel aparte dimensie aan. Deze Cytotoxin-achtige invloeden hoor je ook in latere nummers regelmatig terug.

Repeated Intersexual Misunderstanding is een bijzondere titel voor een nummer. Er vliegen heel wat gedachtes door me heen en als beelddenker word je daar niet altijd heel vrolijk van. De hele groep van lhbtqia+ en een mix daarvan is inmiddels voorbij gekomen. Muzikaal begint het met een duistere en bizarre cleane melodie die een gekke sfeer oproept. Een sfeertje dat onder je huid kruipt. Later hoor je die melodie terug in de brute versie en op het einde. Mooi en verwarrend tegelijkertijd. Rake titel dus.

Een van de betere nummers Amanda is een snel en agressief nummer met een heerlijke partij emotie verweven. Hoor toch eens het waanzinnige gitaarspel tijdens het refrein, dat wordt begeleid door het wanhopige geroep om Amanda. Luister zelf maar, wat een prachtnummer!

Cutterred Flesh brengt met dit Love at First Bite een heerlijke plaat uit. Ik vind het zelf een behoorlijke verbetering ten opzichte van de vorige langspeler. En die was al behoorlijk te pruimen. Het label geeft als invloeden Benighted, Aborted, Cattle Decapitation, Monument of Misanthropy en Devourment mee. Dit moet al meer dan genoeg idee geven wat je kan verwachten en ik zou daar nog Cytotoxin en Hideous Divinity aan toe durven voegen. Het album hangt van afwisseling aan elkaar zonder chaotisch te worden. De nummers zijn zeer herkenbaar, ook al moet je de plaat wel even een paar keer geluisterd hebben. Deze mannen hebben echt gave ideeën. Nu zijn we al aardig verwend dit jaar met een behoorlijke hoeveelheid klassebruutheid uitgebracht door met name een aantal van de eerder genoemde bands, maar ik durf het wel aan dat deze plaat niet zal misstaan in je collectie.

Score:

86/100

Label:

Transcending Obscurity Records, 2024

Tracklisting:

  1. Xenomorphic Annihilation: Earth Ravaged
  2. Human Protein Concentrate
  3. Repeated Intersexual Misunderstanding
  4. Code of Zuurith
  5. The Symptoms of Parasite
  6. Descent Into Torment Of Abyssal Whispers
  7. Sarkam’s Wrath Unleashed
  8. Amanda
  9. The Last Supper
  10. Spawn of Vathus

Line-up:

  • Jiri Krs – Zang
  • Vitali Novak – Gitaar
  • David Krombholz – Gitaar
  • Ondrej Klaban – Bass
  • Jakub Bayer – Drums

Links: