Glacial Mass – The Passion

Soms probeer ik eens iets nieuws uit. En als het dan in eerste instantie niet in de smaak valt, blijf ik het toch proberen. Het komt wel eens voor dat er bij mij dan toch enige mate van waardering ontstaat door het gebodene. In het geval van een zogemaande ‘groeiplaat’ kan het zelfs zo zijn dat ik het werk uiteindelijk toch wel erg hard waardeer.

 
Glacial Mass bleef ik maar proberen en proberen, om de passie te ontdekken, want die zal er heus wel wezen. Het proberen -wellicht tegen beter weten in- brak mij langzaam maar zeker op. Iedere keer weer als ik begon aan de bijna drie kwartier durende plaat had ik het na een paar nummers allemaal wel weer gehoord. Dit was vooral het gevolg van de vrij repetitieve geluidsmanifestatie, de horroreske sfeer daargelaten, want dit zijn wel elementen die de spanning er in weten te houden. De vocalen zijn van een geheel andere orde, bijna sluimerend en toch ook wel passend bij de sfeer die het tweetal tracht neer te zetten.

Maar onder de streep pakt het mij niet en slaat keer op keer de verveling toe. Het gekke is dat ik The Passion niet als een slechte plaat kan beoordelen, want ik weet zeker dat voor dit soort auditieve fratsen een publiek bestaat, of nou ja, enkele luisteraars. Kennelijk behoor ik niet tot de doelgroep en put de plaat mij uit, eigenlijk al tijdens de opener Dis Ease, die dan ook een krappe negen minuten klokt. Blackened ambient die als achtergrondmuziek niet zou misstaan op obscure feestjes, maar bij mij geen noemenswaardige indruk weet achter te laten. En daar moet ik het dan ook helaas bij laten. Oordeel gerust zelf met behulp van het hier toegevoegde Dis Ease, ik zet de plaat na mijn zevenentwintigste poging weer af.

Score:

60/100

Label:

Gymnocal Industries, 2024

Tracklisting:

  1. Dis Ease
  2. Hell Number Unknown
  3. Pile of Matter
  4. Unattained
  5. Ascent
  6. Blood and Body
  7. Expected

Line-up:

  • Themis – Alle instrumenten, vocalen
  • Manos – Drums

Links: