Blackguard – Profugus Mortis

Blackguard – Profugus Mortis
Nuclear Blast, 2009

Eerste release ooit en meteen op Nuclear Blast? Zou je denken: de band heette eerst Profugus Mortis, zoals de cd-titel aangeeft. Het zijn Canadezen, en compleet onbekend.

Waarover gaat dit? Een cheesy cover onthult niet veel meer dan het folky element. Een Equilibium-achtige intro brengt je meteen in de sfeer en zet het melodische nummer in. Veel keys, ondersteund door dubbelbasgetrappel en lekker steigerende riffs. De vocalen zijn typerend voor dit soort muziek, en doen me denken mengvorm van Alex Laiho en Petri Lindroos. Scarlet To Snow wordt daarenboven nog eens ingevuld met briljant gitaarwerk (airgitaar van begin tot einde). Solo’s om duimen, vinger, zelfs tenen bij af te likken. Duellerend met keyboards die zo van Warmen lijken te komen met een Middeleeuwse Bal-Sagoth Battle Magic-sound (The Sword). Bijna ongeloofwaardig dat dit geen Finse band is, ik kan er bijna niet bij! Het volgend nummer is een uptempo folky virtuositeitstentoonstelling waar ze in Finland van verbleken, net of Finntroll Hatebreeder zou coveren. En het gaat zo maar door…

Het is allemaal zó gejat, maar het is wel een verbeterde versie van een hoop elementen samen. Onweerstaanbaar, ook al is het glad als een gelikte pad. Voor fans van Ensiferum, Wintersun, Equilibrium, Finntroll, Norther, Imperanon, Turisas en zelfs Children of Bodom. Er is een tijd geweest van inferieure Finse copycats, maar deze is niet voor de poes, dit is een ferm geslaagde. Dikke dikke aanrader. De scouts bij Nuclear Blast verrichten goed werk.

Tracklisting:
Blackguard - Profugus Mortis

  1. Scarlet To Snow
  2. This Rounds On Me
  3. Allegiance
  4. I Demon
  5. The Sword
  6. In Time
  7. Cinder
  8. Vain
  9. The Last We Wage

Line-Up:

  • Paul “Paul Ablaze” Zinay – Vocals
  • Terry “Roadcase” Deschenes – Guitars
  • Kim Gosselin – Guitars
  • Étienne Mailloux – Bass
  • Justine Ethier – Drums
  • Jonathan Lefrancois-Leduc – Keyboards

Links