Damn Your Idols – Damn Your Idols

Damn Your Idols – Damn Your Idols
Apache Productions, 2008

Zo op zijn tijd komt er iets muzikaals over de zuidgrens van ons land waaien, dat niet te versmaden is. Onder de catagorie Belgische verrassingen valt ook de nieuwe band Damn Your Idols. Op de eersteling, die de naam van de band ook als titel mag dragen leveren de heren een lekker pittig stukje muziek af, dat mij zeer aangenaam weet te verbazen. Ik wil dan ook graag mijn enthousiasme over deze band en deze cd met jullie delen.

Bij goed lezen van de bijgaande informatie blijkt dat een deel van de band al een stuk langer actief is en reeds in 2001 onder de naam Massif een cd uitbracht en in 2002 Graspop mocht openen. In 2006 kwam uiteindelijk Damn Your Idols tot stand. In 2007 overleed de dochter van de zanger en dat zorgde er voor dat de band een tijd lang wel iets anders aan het hoofd had dan lekker muziek maken. Maar het leven gaat door en ook de band deed dat en in januari 2008 dook men de studio in en op basis van het daar opgenomen materiaal werd een contract getekend met Apache Productions en nu ligt dus de eerste cd in de schappen.

Harde rock met metalen randjes waarin invloeden hoorbaar zijn van o.a. Alice in Chains, Soundgarden en Channel Zero (waarmee ook werd samen gewerkt). Toch is het geen kopie van het een of ander. De band heeft, mede door het karakteristieke stemgeluid van zanger Gunther, een geheel eigen geluid. Krachtige muziek, met een simpele opzet en een zeer sterke uitwerking. Instrumentaal en vocaal zit het allemaal hartstikke lekker in elkaar en ook de productie mag er zijn. De zware groove maakt het af en toe wat melancholiek en slepend. Daar waar men dat wat ver doorzet wordt het allemaal wat minder spannend, maar over het algemeen klinkt het gewoon heel lekker en hard.

Een pittige schijf die lekker wegdraait, maar inhoudelijk en muzikaal toch sterk genoeg is om een blijvende indruk achter te laten. Met iets meer peper en venijn had het geheel waarschijnlijk nog wat lekkerder geweest, maar dat is wel mijn persoonlijke voorkeur die spreekt. In ieder geval vind ik dit een indrukwekend en veelbelovend debuut, waar ik met plezier naar heb geluisterd. Nu maar hopen dat veel mensen dat gaan doen. Damn Your Idols, onthouden die naam en draaien die hap!

Tracklist:
damn your idols

  1. Damn Your Idols
  2. Shine
  3. Message To My Maker
  4. The Ideal Chapter
  5. Act Like A Saint
  6. Turn Blood Into Wine
  7. Man In The Whole
  8. Never Enough
  9. Life Holds Us Down
  10. Cry For Compensation
  11. Never let You Go

Line-up:

  • Gunther Uytterhoeven – Vocals
  • Hans De Bruck – Guitars
  • Bart De Roeck – Bass
  • Stef Sinhaeve – Drums

Links: