Kiuas – The New Dark Age

Kiuas – The New Dark Age
Spinefarm Records, 2008

Saunakachel, de letterlijke vertaling van Kiuas. De schijf Spirit Of Ukko werd destijds alleszins warm onthaald op ZM. En om eerlijk te zijn, in deze druilige, miezerige en bedroevende tijden vol passiviteit en vervreemding is een energierijk powermetaldrankje van producent Kiuas best welkom. Met hun gezellige folk/viking-gebruiken dragen ze alleen maar bij tot het samenbrengen van vastgeroeste metalheads.

Op het nieuwe album gaat Kiuas lustig verder met hun vrij eigenzinnige elementen die de band maken tot wat ze zijn. Traditionele powermetal spelen ze niet, daarvoor is het te alternatief. De composities gaan linksaf naar Dragonland en rechtsaf naar Symphony-X, en wijken in positieve zin af van het middelmatige pad. Bovenop de stevige composities die nooit vervallen in eenheidsworst, hoor je zanger Ilja die erg hoog kan uithalen, dramatisch uit de hoek kan komen met diepe Musical-achtige Jeckyll and Hyde klanken en progressieve zanglijnen genre Symphony-X. Kaas en stroop zijn achterwege gelaten, althans zo denkt de gemiddelde powermetal-fan hier waarschijnlijk over. En eigenlijk is het zoetsappige bij Kiuas altijd al beperkt gebleven. De gitaren staan, naar powermetalnormen, hard in de mix. De speelwijze gaat van pure heavy riffs die rockerig klinken naar thrashy en staccato, resulterend in agressieve powermetal. Ook de drums zijn behoorlijk stevig, met de nodige dubbele b(r)aspartijen. De sierlijke solootjes verfraaien het geheel tot een must voor de powermetalliefhebber.

Of Kiuas hiermee doorbreekt is nog maar de vraag. In Finland krijgen ze er alleszins niet genoeg van. De single Of Sacrifice, Loss and Reward bereikte er zelfs de eerste plaats in de nationale singles hitlijst.
Verder enkel nog even vermelden dat het artwork van de hand van Dark Tranquillity‘s Niklas Sundin komt.

Tracklist:
Marty Friedman - Large

  1. The Decaying Doctrine
  2. Conqueror
  3. Kiuas War Anthem
  4. The New Dark Age
  5. To Excel and Ascend
  6. Black Rose Withered
  7. After the Storm
  8. Of Sacrifice, Loss and Reward
  9. The Summoning
  10. The Wanderer’s Lamentation

Line-up:

  • Ilja Jalkanen – Vocals
  • Markku Näreneva – Drums
  • Atte Tanskanen – Keyboards
  • Mikko “Ilmarinen” Salovaara – Guitars
  • Teemu Tuominen – Bass

Links: