Grimtone – Polaris

Samen met Horgmo (Ild) en Olivus (Nightspires) heeft de Zweed Michael Lang opnieuw een album in elkaar gestoken van zijn band Grimtone. Polaris is de titel. War Productions brengt dit album in een gelimiteerde oplage van honderd stuks uit, heb je liever de tapevariant dan moet je je richten tot Void Wanderer Productions. 38 minuten vol ruwe, rauwe, ijskoude black metal krijg je te verwerken. Hymner Till Döden en Morte In Vitam, twee volwaardige platen die aan het huidige werk voorafgingen, dateren ook al wel weer van 2019. Het was dus hoog tijd voor iets nieuws.

Op een brute, rauwe, rudimentaire wijze wordt er afgetrapt met Creed Of Hate. Een hoge snelheid wordt er niet aangenomen, eerder een wat rustig, gezapig tempo. Wie het tempo op de drums bepaalt en alzo dus op de drumkruk heeft plaatsgenomen, is me totaal onduidelijk. Misschien is het de bandbezieler Michael wel. Los daarvan is het basale spel op drums maar ook op bas echt wel iets wat past bij de gure black metal van dit Zweedse drietal. Er wordt heel wat tijd gemaakt om ijskoude verhalen te vertellen die je op puntige en dus scherpe wijze worden ingefluisterd. Aangezien er twee verschillende zangers werden aangetrokken kan je naast het beluisteren van de plaat in zijn geheel, je ook toespitsen op het onderscheid tussen de twee heren. Als je je hiermee al wel mee wil bezighouden natuurlijk. Beide heren leveren een sterke prestatie af, de één heeft al een wat rasperiger arsenaal aan stembanden dan de andere, beiden brengen het ijskoude verhaal van Grimtone echter op geheel eigen wijze.

Calls Of The Bells heeft die typische smerige Zweedse ondertoon, een melodieuze leadlijn over een eerder vochtige ritmesectie. Haunt The Realm is een, zoals de naam al suggereert, bijzonder spookachtig blackmetalnummer. Eerder bezwerende gitaarpartijen maar vooral de schuurpapieren stem van Ovilus dragen hier aan bij. Het boosaardige Skeletal Warfare dendert dan weer als een kar vol lijken over een kasseienpad. Bijtend, giftig en echt toxisch zijn ook hier de vocalen.

Degelijk Zweeds zwart metaal uit de bossen van Halmstad, allen daarheen! En zij die niet fysiek willen afreizen, kunnen gewoon deze groezelige plaat opleggen. Ik verklap nog even dat ik de vocale bijdrage van Ovilus het meest kan smaken, als dat al enig verschil voor je maakt.

Score:

75/100

Label:

War Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Creed Of Hate
  2. Streams Of Polaris
  3. Calls Of The Bells
  4. Burning The Rye
  5. The Ghost Collector
  6. Haunt The Realm
  7. Skeletal Warfare
  8. Snow Falling On Cinders

Line-up:

  • Michael – Gitaar, bas
  • Horgmo – Zang
  • Ovilus – Zang

Links: