Svet – The Truth

De meesten onder jullie zijn ooit ergens gestart met luisteren naar extremere muziek. Ikzelf heb ons geliefde genre leren appreciëren met de allereerste platen van de Griekse Goden. We kennen ze allemaal, Rotting Christ, Septicflesh, etc… Vandaar dat alles wat maar enigszins een link of band heeft met het zonnige Griekenland, mijn aandacht trekt. Zo ook dit eerste volwaardige album van het soloproject Svet. Svet betekent in het Russisch licht. Tja, wat een betekenis dezer dagen. Zoals we het gewoon zijn van het Duitse Northern Silence label, brengt ook Athanasios Papangelis, de man achter Svet, atmosferische black metal. Hier en daar wat opgeleukt met extra melancholie, dan weer met wat depressieve ondertonen. De reden waarom ik zo bevangen werd door de Griekse Goden is die typische melodielijnen maar ook die typische manier van spelen. Ik ben toch benieuwd of dit Svet diezelfde invloed en impact op mee heeft. Kent de heer Papangelis dus zijn klassiekers? Of zit hij op een andere schoolbank?

Zo druipt de melancholie al van de plaat op het moment dat je geconfronteerd wordt met de intro, die bijna volledig gedragen wordt door een akoestische gitaar. No External Source Can Help You is dan het eerste volwaardige nummer. Sterk en krachtig uitgevoerd, mooie structuur. Brute doch melodische riffs ook, bijtende, beukende dan weer rollende drumdynamieken, maar niet typisch Grieks… Jammer? Op zich niet. Het is meer een knipoog naar de Duitse dan wel Poolse blackmetalschool. En hetgeen hier beschreven zet zich gewoon verder op de rest van de plaat. Nummers als I Am The Star maar ook het aansluitende Odysseus (Divergent Path) wordt gedragen door een aantal sterke melodielijnen. Zeker dit laatste nummer herbergt voor het eerst op deze plaat, die typische Griekse elementen, eindelijk!

Ondanks het feit dat er toch te weinig typisch Griekse blackmetalschoolelementen verwerkt zitten in dit album, blijft het toch een erg sterke plaat. De heer Papangelis heeft zijn stinkende best gedaan om van dit The Truth iets moois te maken. Niet alleen is hij verantwoordelijk voor de muziek en de teksten, voert de brave man dit ook nog eens zelf uit, hij deed ook eigenhandig de opnames, de mixing en de mastering. Op deze man is dan ook het woord: black-metal-manuusje-van-alles meer dan van toepassing.

Score:

80/100

Label:

Northern Silence Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Helicon
  2. No External Source Can Help You
  3. I Am The Star
  4. Odysseus (Divergent Path)
  5. Where The Sun Not Exist
  6. A Wizard’s Spell
  7. Everything Is Just A Dream

Line-up:

  • Athanasios Papangelis – Zang, alle instrumenten

Links: