Dawn of Solace – Flames of Perdition

Ghost Of Perdition!!! Oh, wacht. Dit is niet dat ene nummer van die ene Zweedse progressieve deathmetalpionier (Opeth mocht je het je afvragen). Neen, we hebben hier te maken met het derde album van Dawn of Solace, het geesteskind van Tuomas Saukkonen. Deze alleskunner is ook wel bekend van zijn andere bands Wolfheart, Before the Dawn en Black Sun Aeon. Hij vervult alle muzikale klanken die we op dit Flames of Perdition te horen krijgen. Aangevuld met de prachtige heldere vocalen van Mikko Heikkilä (bekend van Kaunis Kuolematon) vinden we een uiterst competent duo achter dit nieuwe werk.

Dawn of Solace maakt melodische doom metal van het puurste soort. De muziek is donker, melancholisch en heeft een algehele droefenis over zich, die tegelijk troostend en helend werkt. De gitaren zijn slepend en worden ondersteund door warme synths/orkestratie. Het tempo ligt hier vooral in de lage regionen, net als de temperatuur in de Finse winters. In mijn hoofd flitsen beelden voorbij van eindeloze bevroren vlaktes waar geen leven te bekennen is. Hoewel we hier met doom metal te maken hebben, is het zeker geen gitzwarte plaat geworden. Wel doorspekt met emotie, maar goed wat wil je anders? Dit vraagt om een goed glas whisky, geen afleidingen, de klok die richting middernacht gaat, een fatsoenlijke koptelefoon en gesloten ogen. Dan komt de muziek binnen. De vocale kwaliteit van Mikko draagt hier sterk aan bij. Zijn stemgeluid is helderder dan een Fins meer, dat is gevormd door smeltwater en heeft de kracht om de muziek te dragen en zo nodig nog meer emotie in de composities te brengen. Het enige nadeel dat ik kan vinden is dat de teksten in het Engels zijn gezongen in plaats van het Fins. Dat had de muziek nóg intenser en mooier gemaakt. Maar goed, dat is een detail. Verder zijn er weinig aanmerkingen te noteren.

Oké, toch nog een puntje van kritiek. Ondanks enkele versnellingen en wat zwaardere passages bevindt het album zich grotendeels op dezelfde golflengte zonder echte uitspattingen. Dit maakt dat er geen grote hoogtepunten te noteren zijn en het album als geheel vrij vlak voorbij kabbelt. In de stevigere oplevingen zou een welgeplaatste grunt niet misstaan om zo het contrast met de serene klanken af en toe te doorbreken. Maar goed, ben je op zoek naar een sterk staaltje Fins melancholie? Dan zit je met dit Flames of Perdition op de juiste plek!

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. White Noise
  2. Erase
  3. Flames of Perdition
  4. Dying Light
  5. Event Horizon
  6. Black Shores
  7. Skyline
  8. Serenity
  9. Lead Wings – Studio Live Version
  10. Dead Air – Studio Live Version

Line-up:

  • Tuomas Saukkonen – Alle instrumenten
  • Mikko Heikkilä – Zang

Links: