Intricated – Apocalyptic Metamorphosis

Wat komt uit Thailand, is verrot tot op het bot, gaat met 24o kilometer per uur maar komt toch overal te laat? Intricated natuurlijk! Als onderdeel van Siamese Brutalism timmert de band (samen met onder andere Smallpox Aroma, Zygoatsis, Biomorphic Engulfment en Heretic Angels) al dertien jaar aan de weg en dan weet je het wel: underground death metal die zo brutaal is als de duvel z’n moer.

Toch even een toelichting op de eerste alinea: de muziek van Intricated klinkt vies, verrot en smerig. Er zit uiteraard veel distortion op de gitaren, de basgitaar lijkt nog lager gestemd dan gebruikelijk en de snare is dan weer extreem hoog.  De band raast als een malle over het instrumentarium maar klinkt daarbij, geholpen door enkele breaks die het tempo er op gezette tijden uithalen, wel altijd strak. De grunt ligt tegen het grindcoredoucheputjegorgelgeluid en is even verstaanbaar als smakelijk. Niet dus. Dat de band toch overal te laat komt, komt doordat het redelijk gedateerd klinkt. Eind jaren ’90 deed dit nog weleens opzien baren maar anno nu is de verrassing er wel af.

Desalniettemin is Apocalyptic Metamorphosis wel een lekker plaatje geworden. Het bevat alle elementen die vunzige, brute death metal van de oude school hoort te hebben en liefhebbers van Thais (de muziek dan hè, niet het eten of de massage) kunnen hun hart hier wel aan ophalen.

Score:

75/100

Label:

Comatose Music, 2021

Tracklisting:

  1. The Sixth Invisible Light Of The Unobserved Heterogeneity Dimension
  2. Ruthless Domination
  3. Impaling The Emperor
  4. Summoning The Abyzou
  5. An Experimentation Of Genocide (Unit 731)
  6. Flagitious Meditation
  7. The Manifest Of Apocalyptic Variation
  8. Enigmatic Portal Of Demise
  9. Interdimensional Being…
  10. Iniquitous Creatures

Line-up:

  • Panyawat Sridee – Zang
  • Jeeraset Paemongkol – Gitaar
  • Wasumit Wongwai – Basgitaar
  • Pratchaya Phadungtin – Drums

Links: