Dimension F3H – Reaping the World Winds

Dimension F3H – Reaping the World Winds


“Dimension F3H is GEEN project, maar de nieuwe band van Morfeus van het helaas ter ziele gegane Limbonic Art,” zo meldt de biografie trots.
Het hing natuurlijk al een tijdje in de lucht dat ze zouden stoppen en vreesde er een beetje voor dat Morfeus’ experimenteerdrang zou overheersen bij zijn nieuwe band. Geen nood echter, want hoewel ‘Reaping the World Winds’ niet meteen een conventioneel klinkend werkje is, is het verre van een vaag klinkend avantgardische plaat geworden. Meer zelfs, ik denk dat Dimension F3H een hoop meer mensen zal aanspreken dan het toch redelijk extreme Limbonic Art.


Natuurlijk zal iedereen dit album vergelijken met het beste werk van Limbonic Art en ik ben geeigd te zeggen dat deze plaat zich daar zeker mee kan meten. Alle songs zijn prima uitgebalanceerd, het evenwicht tussen agressie, melodie en experiment is nagenoeg perfect. De stijl? Ik heb er eigenlijk geen idee van hoe ik dit zou moeten benoemen. Zie het maar als een mix van verschillende elementen uit de heavy, thrash, black en industrial-hoek en dan vergeet ik er waarschijnlijk nog een paar. Bij zo’n muzikale kruisbestuiving bestaat het gevaar natuurlijk altijd dat de muziek wat onsamenhangend klinkt, maar daarvan heeft Dimension F3H duidelijk geen last.


Dat Dimension F3H ooit begon als non-metal project is te horen in de instrumentale stukken ‘Waterworld’ en ‘Reborn’ waar bij mij de naam Jean-Michel Jarre meteen opkomt. Navraag bij Morfeus bevestigd mijn vermoeden enigszins. Het zijn twee sferische stukjes die je ergens in de experimentle ambient/darkwave stijl moet zoeken. Vage shit dus, maar wel erg goed.


Grootste verschil met Morfeus’ vorige band is natuurlijk de zang. Vele zullen dit bestempelen als cleane zang, maar wat vocalist Nesmoth (Arch Nemesis) uit zijn keel wringt is zoveel meer dan cleane zang. De man heeft een enorm veelzijdige strot dat buit hij op ‘Reaping the World Winds’ dan ook volledig uit. Nergens mis ik de penetrante screams, Nesmoth is een grote troef voor deze band.


Ook drummer Stian Thunderforce (Pagan’s Mind) is een vermelding meer dan waard. Volgens de bandleider is Thunderforce een ‘extremely skilled drummer’ en voorwaar, daar is geen woord van gelogen. Met een akelige precisie mept hij ieder streepje muziek zorgvuldig dicht.


Samengevat zou je kunnen stellen dat Dimension F3H een debuut heeft afgeleverd waar ze behoorlijk trots op mogen zijn. Hoogtepunten kent de band bij ‘Reaping the World Winds’ en ‘With an Overdose of Ecstacy’, maar uiteindelijk zijn alle songs erg sterk. Van deze band gaan we meer horen.


Tracklist:
Dimension F3H – Reaping the World Winds


  1. Reaping the World Winds

  2. Dimension 6

  3. The 3rd Generation Armageddon

  4. Betrayer

  5. Waterworld – instrumental

  6. In a Dreamlike State of Mind

  7. With an Overdose of Ecstasy

  8. Paint Me Something Bleach

  9. Mirrorheart

  10. The Dawn

  11. Reborn – instrumental