Interview met Lelahell

Interview met Lelahell

Brutale kracht uit Algerije kregen we dit jaar met de kersverse death metal-band Lelahell. Een promootje dat beukte en technisch vrij sterk gebracht werd. Ik stelde zanger Lelahel enkele vragen.

ec interview 1

Lelahell is een nieuwe brutal death metal-band, maar ik denk niet dat het ook om jullie eerste muzikale ervaring gaat?

Inderdaad, ik speelde zelf in de band Neanderthalia van 1993 tot 1996. Op dat moment stichtte ik Litham, samen met twee leden uit die vorige band. Van 2004 tot 2007 hield ik me ook bezig met een goregrind-project Carnavage, en speelde ik binnen de band Devast in 2008. SlaveBlaster (de drummer) was de oprichter van de band Djamharouche, maar speelde ook in Orcus en samen met mij in Devast. Hij is ook de huidige drummer van Barbaros. Nihil (bassist) speelde al bij Profanas, Waghzen en Axxil en hij is nu ook actief binnen Barbaros.

Een hele waslijst, al zeggen de namen me niet meteen iets. Dus jij was zelf lid van enkele death metal-bands en ook een goregrind-band. Betekent dat ook dat die invloeden vooral te horen zijn binnen Lelahell? Ik leid uit je naam af dat jij vooral de ziel steekt in dit project.

Lelahell kan je niet vergelijken met Carnavage, we brengen echt geen goregrind. De pig squaels op het nummer Emperor was meer om er eens mee te experimenteren.

Is jullie EP Al Intihar een opwarmer voor een full-length, of wat staat er vervolgens op jullie to-do-lijstje?

We werken inderdaad op dit moment aan een eerste full-length met de band. Ik hoop dat die er zal zijn tegen het eind van dit jaar. Normaal, als alles goed gaat tenminste, zou die plaat brutaler worden dan de EP en met een pak minder melodie.

ec interview 2

Klinkt leuk! Ik zag ook dat er een Freezing Moon-cover terug te vinden was op deze EP. Nihil en SlaveBlaster zijn leden binnen black metal-bands, is dit dan een genre dat leeft binnen Lelahell?

Absoluut niet, de band was oorspronkelijk mijn soloproject, dus ik schreef deze EP en nam hem ook op. Nadien vervolledigden de twee anderen pas de band. Het hoofdgenre van Lelahell is en blijft death metal, dat die twee andere heren in black metal-bands spelen is louter toeval.

Het is dus death metal die jullie allen verenigde, maar toch heeft elk van jullie een iets andere achtergrond. Wat waren de grote voorbeelden waar jullie dan samen naar opkeken?

Vooral de oudere death metal dan: oude Morbid Angel, Deicide, Cannibal Corpse, Obituary, Autopsy, oude Entombed. Maar daarnaast toch ook enkele nieuwere death metal-bands, zoals Daath en Psycroptic, en uiteraard de Poolse scene: Dies Irae, Lost Souls, Trauma, Hate, Sceptic

Hebben jullie er al enkele live-shows op zitten? Het lijkt me niet evident aangezien jullie nog maar net een EP uitbrachten. Of misschien zijn jullie wel bezig met die plannen?

Wel, een paar dag geleden deden we een show, maar het was meer een privaat gegeven en we nodigden enkel maar wat vrienden en familieleden uit. We gaven de show de naam ‘Live Earth’, omdat de aarde de eerste en belangrijkste contactpersoon vormt voor elk mens. We hebben wel wat plannen om lokale en internationale shows te doen, we wachten enkel nog op de bevestiging.

ec interview 2

Ik heb wel geen enkel idee over de metal scene in Algerije. Lopen er daar veel goede death metal-bands, of gewoon al goede metalbands, rond?

Ik hou me er niet echt mee bezig en ken ook niet zoveel van de scene hier. Ik kan uiteraard Barbaros wel aanbevelen, een erg sterke black metal-band, en Atakor, een goede heavy metal-band!.

Goed, ik hoop dat jullie met jullie internationale optredens dan ook de tijd vinden om ons deel van Europa eens te bezoeken. Nog enkele laatste woorden voor het Nederlandstalige publiek?

Ja, zullen we zeker doen dan! Jullie kunnen altijd up-to-date blijven door een bezoek te brengen aan onze MySpace- of Facebook-pagina. Voor de rest: Stay brutal!

Links: