Devin Townsend Project – Ocean Machine: Live At The Ancient Theater Plovdiv

Kenmerkend voor de muziek van Devin Townsend is dat zijn studioalbums, een uitzondering zoals Casualties Of Cool en Ghost daargelaten, steevast gekenmerkt worden door een volle, gelaagde en drukke productie waarin elk frequentiegebied ten volle wordt gebruikt. Althans, zo lijkt het…

Op het eerste deel van zijn meest recente live album gaan Devin Townsend en zijn band de samenwerking aan met het orkest en koor van de Plovdiv Staatsopera om een door fans samengestelde setlist uit te voeren. Het resultaat van deze samenwerking klinkt indrukwekkend en laat horen dat er zelfs in de muziek van Devin Townsend nog ruimte voor extra bombast is.

Natuurlijk hebben inmiddels al vele bands een orkest laten aanrukken voor een live album, maar niet zelden leidt dit tot een matig en slap resultaat. Zo niet op dit album. Nummers als Truth, Canada en Deep Peace krijgen dankzij de orchestraties een extra dimensie en dit zonder dat de nummers aan kracht inboeten.

Deel twee van deze registratie is een integrale uitvoering van Ocean Machine, allemaal ter viering van de twintig jaar die het album bestaan. Voor deze gelegenheid worden de baspartijen verzorgd door John Harder, die deze rol ook op het studioalbum vertolkte. Alhoewel niet zo indrukwekkend als de door koor en orkest begeleide set, klinkt ook deze uitvoering om door een ringetje te halen.

Zoals te verwachten van Devin Townsend klinkt dit album als een klok. Ook het visuele aspect op de DVD/Blu-Ray is uitstekend verzorgd. Het oude Roomse theater in Plovdiv vormt een mooi decor voor de smaakvol geschoten beelden. Devin Townsend heeft inmiddels zijn band ontbonden om nieuwe paden te bewandelen, maar Ocean Machine: Live At The Ancient Theater is een passende afsluiting van een mooi tijdperk.

Label:

InsideOut Music, 2018

Tracklisting:

By Request Set with Orchestra

  1. Truth
  2. Stormbending
  3. Om
  4. Failure
  5. By Your Command
  6. Gaia
  7. Deadhead
  8. Canada
  9. Bad Devil
  10. Higher
  11. A Simple Lullaby
  12. Deep Peace

Ocean Machine Set

  1. Seventh Wave
  2. Life
  3. Night
  4. Hide Nowhere
  5. Sister
  6. 3 A.M.
  7. Voices in the Fan
  8. Greetings
  9. Regulator
  10. Funeral
  11. Bastard
  12. The Death of Music
  13. Truth

Line-up:

  • Devin Townsend – Zang, Gitaar, Keyboards, Programmering
  • Ryan Van Poederooyen – Drums
  • Dave Young- Gitaar, Keyboards
  • Brian ‘Beav’ Waddell – Bas (by request set)
  • John ‘Squid’ Harder – Bas (Ocean Machine set)
  • Mike St-Jean – Keyboards, Synths, Programmering
  • Orkest en koor van Staatsopera Plovdiv

Links: