Interview met Pentacle

Pentacle zette een geslaagd optreden neer op de tweede Nederlandse editie van het ZwareMetalen Fest. Voor deze zomer staat de release van een split EP met Blood Storm gepland, waarover vocalist/bassist Wannes enkele vragen beantwoordde.

Is de releasedatum van de Split 10″ met Blood Storm al bekend? Hoe zal deze getiteld zijn?

Het is nog niet bekend wanneer de plaat uit moet komen. In principe zou Metal War Productions hem al vorig jaar hebben uitgebracht, maar er waren verschillende redenen waarom dat niet is gelukt. De belangrijkste waren de interne problemen in het Blood Storm-kamp en de hoes. Blood Storm verloor hun drummer en kon daarom geen fatsoenlijke opnamens ter beschikking stellen. Ze hadden wel e.a. liggen, maar daarvan was de kwaliteit niet optimaal genoeg. Zo hadden ze bijvoorbeeld een optreden op video vastgelegd en die opnamens wilden ze eigenlijk als eerste gebruiken. Na nader onderzoek was het toch niet beschikbaar. Toen moesten ze op zoek naar een geschikte vervanger en dat duurde ook even. Uiteindelijk had Blood Storm een goede kandidaat die aan alle eisen bleek te voldoen, maar toen mislukten verschillende pogingen om de juiste nummers op tape te krijgen. Kwaliteit niet goed genoeg, rehearsal-studio afgelast, etc, etc. Nou, na een lange vertraging kwam er toch een opname boven water waar ze mee aan de gang konden. Al met al duurde dat al een fikse tijd.
De hoes was een ander verhaal. Op zoek naar een passende voorkant kwam ik uit bij een oude tekening die destijds nog voor Asphyx was gemaakt. Na overleg met Metal War en Blood Storm werd er besloten met deze tekening verder te gaan. Echter, hij moest wel aangepast worden. Dat was ook nog een flink karwei. Elementen van beide bands moesten worden verwerkt en om dat precies op elkaar af te stemmen kostte toch wel enige tijd. Er is veel op en neer gemaild, maar uiteindelijk is het ontwerp klaar. De betaling moest ook nog geregeld worden en zo ben je toch zo’n jaar verder. Had niet gehoeven, maar dat is wel vaker zo.
Er is nog geen specifieke titel voor de plaat gekozen. Ik moet zeggen dat Metal War hier de beslissing mag nemen. Ik ben wel benieuwd wat zij ervan gaan maken. Nu hoef ik mijn hoofd daar eens een keer niet over te breken.

Hoe is deze split met Blood Storm tot stand gekomen? Hoe is Pentacle in contact gekomen met Blood Storm, en waarom het besluit tot een split met deze band?

Ik volg Blood Storm al sinds ze demo’s uitbrachten. Het is een prima band en vooral hun “Pestilence from the Dragonstar” album is een echte killer! Het daadwerkelijke contact kwam tot stand toen ik onze “Ancient Death”-schijf richting het Blood Storm-kamp stuurde. Daarop kreeg ik hun laatste album opgestuurd en sindsdien ben ik contact met de band.
In principe is Blood Storm een band met dezelfde invloeden als Pentacle. Beiden zijn zwaar beïnvloed door de bands uit de jaren 80. Net als bij ons zijn ook de meer onbekende bands uit die periode een bron van inspiratie voor Blood Storm. Veel mensen kennen Possessed, Hellhammer, Venom, Destruction, Celtic Frost etc, maar ook de meer obscure bands als Pentagram (Chili), Samhain (Denemarken), Necrovore (Texas, USA) en vele anderen hebben hun sporen bij beide bands achtergelaten. Ik durf wel te zeggen dat zowel Pentacle als Blood Storm hun respectievelijke eigen aanpak kennen, maar de basis is hetzelfde. Dat maakt de band al groot.
Verder zijn we fans van elkaars bands. Mezzadurus (zang/gitaar Blood Storm) is een ontzettende Pentacle-fanaat en ik vind zijn band ook erg goed. Tja, dan is het toch snel bekeken als Metal War het idee heeft om samen een split te gaan doen.
Ik kwam met Spencer (Metal War Productions) in contact toen hij mij mailde. Ik wist al uit verschillende bronnen dat ook hij een Pentacle-freak bij uitstek was (en gelukkig ook nog steeds is), dus zijn mail kwam niet als verrassing. In eerste instantie kwam het idee nog niet ter sprake, maar op een gegeven ogenblik kwam hij hier mee aan en ik zag het meteen wel zitten. Zoals gezegd, Blood Storm kan ik zeer waarderen en Spencer leek mij wel enthousiast genoeg om het project uit te voeren. Dat was dus de basis voor de samenwerking. Wat verder nog meespeelt is dat Mezzadurus’ echtgenote Karin bij Metal War werkt, dus de cirkel was helemaal snel rond. Gewoon een stel freaks die elkaar vonden.

Van Blood Storm zullen er live nummers op de EP komen te staan. Betekent dit dat de Pentacle nummers ook live nummers zullen zijn, of komen er nieuwe nummers op deze EP te staan?

De nummers van Blood Storm zijn opgenomen tijdens het “Slay the Nazarene Child” festival te Texas. Dat is een festival wat wordt georganiseerd door enkele leden van de US Black Metal band Thornspawn. Blood Storm heeft tijdens dit optreden PA-opnamens gemaakt en aangezien ik deze reeds gehoord heb kan ik zeggen dat de kwaliteit goed is. Verwacht geen uitgemixte opnamens, maar “gewoon” een goed klinkende PA-tape.
Van ons zullen heel wat oudere opnamens gebruikt gaan worden. Vlak voordat wij onze “Winds of the Fall” demo in 1993 opnamen, deden we samen met Morthra een optreden in de Wissel, te Mill. Toen zijn er ook opnamens gemaakt via de PA die ontzettend vet klonken en waarvan ik nu nog zeg dat de tape een goede kwaliteit heeft. Vergeet tenslotte niet dat het optreden alweer 10 jaar geleden is. Ondertussen heb ik veel meer ervaring en heb ook het nodige gehoord van andere bands. In ieder geval zijn de opnames van een zulke acceptabele kwaliteit dat ze nu nog uitgebracht kunnen worden. We hebben de complete tape destijds verspreidt aan mensen die graag iets meer wilden horen dan alleen onze demo’s of rehearsals. Bij oudere tape-traders zal deze tape wel een belletje doen rinkelen. Ook voor hier geldt dat je geen studio-kwaliteit hoeft te verwachtten. Gewoon vette opnamens uit 1993 met veel gitaar. Er staan dus alleen maar oude nummers op die destijds ook op onze “Winds…”-demo zijn verschenen. Behalve één uitzondering…

Wat is de tracklist van deze split 10″, en wat gaat de oplage zijn?

Aangezien ik op dit moment aan het verhuizen ben heb ik de tracklist van Blood Storm niet bij de hand. Het is in ieder geval wel zo dat ze van elke CD een nummer gaan gebruiken. Ik meen dat “Destroyer” er ook bij zit, maar ik kan mij vergissen.

Pentacle gaat de volgende nummers gebruiken:

“Buried in Mankind’s Sleep”
“Deepness of the Depths”
“The Usurper” (Celtic Frost-cover)

Zoals het er nu uitziet komt er nog een nummer van elke band bij. Het is gebleken dat vanwege het goede artwork een 12” beter geschikt is dan een 10”. Logisch, het is een groter oppervlakte en dus komt een tekening gewoon beter tot zijn recht. We moeten nog beslissen welk nummer toegevoegd gaat worden. Ik vind niet elk nummer uit die periode meer even sterk en hoewel ik in principe nog steeds 100% achter het materiaal sta, wil ik wel een tracklist afgeven waarmee ik zelf tevreden mee ben. Er staat bijvoorbeeld een erg vette versie van Hellhammer’s “The Reaper” op, maar ik vind het gewoon té veel om daar nog eens mee aan te komen. Dit nummer stond ook al op de “Caressed…”-tape en als bonus op “The Fifth Moon” PD. ’n Eigen nummer is nog te doen, maar ’n cover 3 keer gebruiken…nee, dat kan niet in mijn optiek. Ik probeer er ook voor te zorgen dat mensen die onze oude spullen al hebben met de 12” een interessante release in hun collectie erbij krijgen. Tenslotte ben ik ook eerder fan, dan muzikant en ik weet hoe het is als je een release in je bebloede klauwen krijgt, waarvan je toch één en ander wat anders verwacht had. Oftewel, de plaat valt tegen. Dat probeer ik te vermijden. Het is allemaal al duur genoeg en mensen moeten wel waar voor hun geld krijgen. Dat verwacht ik ook van andere bands, dus kan ik het niet maken om dan als een hypocriet iemand het geld uit andersman beurs te kloppen om vervolgens een “goedkope” plaat af te leveren..
De oplage is nog niet bekend. Volgens de traditie zal het eerder gelimiteerd uit gaan pakken. Volgens het bestaande contract zullen het er zo’n 500 gaan worden, maar het kan zijn dat vanwege de wisselling van 10” naar 12” de kosten zullen gaan stijgen en dat er voor een grotere oplage gekozen zal gaan worden. Dat staat dus nog niet helemaal vast.

Ben je tevreden over Metal War Productions?

Tja, in principe heeft Metal War nog maar weinig voor ons gedaan. Spencer heeft wat Pentacle-buttons laten maken, maar dat was het dan wel. Ik moet zeggen dat ik mij wel irriteer aan het feit dat het allemaal zo lang moet duren, maar de oorzaken liggen eerder bij Blood Storm dan bij Metal War, dus daar kan Spencer verder ook weinig aan doen. Verdere zaken op het persoonlijk vlak zijn uitermate naar tevredenheid verlopen, dus van mijn kant geen klagen. Spencer heeft een paar goede releases op zijn naam staan. Hij brengt niet veel uit, maar hetgene wat hij doet spreekt mij erg aan. Het laatste Blood Storm-album is goed en vooral de Profanatica 7” was een echte knaller. Verder wordt het nieuwe NunSlaughter-album door hem in licensie in de USA uitgebracht. Spencer werkt alleen met bands die hij zelf goed vindt en waar hij ook 100% achter staat. Zelf speelt hij in de band Crucifier en da’s ook niet verkeerd. Verder is hij een toegewijde Metal-freak en heeft hij een mooi Repulsion-shirt dat hem alleen maar sympatieker maakt!!!!
Zoals al gezegd, wist ik uit andere bronnen dat Spencer een groot fan van onze muziek is. Hij bestelde Pentacle-releases nog voor ik hem persoonlijk leerde kennen en wat ik er over hoorde was hij daar altijd super enthousiast over. Dat is toch wel goed om te horen als je een plaat bij zo’n persoon gaat uitbrengen.

Manuel Tinnemans heeft weer het artwork voor deze split verzorgd. Wordt hij de vaste albumcoverleverancier voor Pentacle?

Daar lijkt het inderdaad wel op. Ik kan je in ieder geval zeggen dat Manuel wederom de hoes voor de nieuwe Pentacle-plaat gaat doen. Ik vind zijn stijl en manier van werken uitermate boeiend. De nauwkeurigheid, toewijding, perfectie en het streven naar beter maakt Manuel tot een geschikte kandidaat om onze hoezen te maken. Verder doet hij zijn uiterste best om mijn hersenspinsels zo goed mogelijk te verwerken, maar heeft absoluut een zeer grote eigen inbreng. Zijn werk pik je er meteen uit. De grote mate van herkenbaarheid spreekt mij erg aan. Hij heeft net zoals wij verschillende invloeden, maar als het klaar is, is het ook een echte tekening van hem. Ik ken eigenlijk niemand die zoiets maakt als Manuel het doet. Het heeft altijd een makabere tint, maar is nooit cliché of voorspelbaar. Het zijn ook geen typische metal-hoezen. Hoewel je dat wel zou kunnen verwachten bij een band als Pentacle vind ik het van belang dat ons artwork afwijkt van de grijze massa. Ik vind de meeste computer-bewerkingen gewoonweg niet geslaagd en daarom zal ik ook voor het oude handwerk blijven kiezen. Zeg nou zelf, wat kan er tippen aan hoezen als “Don’t Break the Oath”, “To Mega Therion”, “Orgasmatron”, “Live after Death”, “Pleasure to Kill” en “Incantation”? Dat zijn gewoon fantasische hoezen met een enorme uitstraling. Nu is het niet aan mij te zeggen dat Manuel op hetzelfde kwaliteitsniveau zit. Daarvoor ken ik hem té goed en ben dus niet objectief genoeg, maar gevoelsmatig brengt hij bij mij hetzelfde gevoel naar boven als de kunstenaars van bovengenoemde hoezen. Wat wil je nog meer? Ook voor deze release heeft hij weer een klein kunstwerk afgeleverd en ik vind het té gek om met iemand met zijn kwaliteiten samen te mogen werken. Ook al zie ik hem elke dag op het werk, ha, ha!

Tot zover over de split, nog iets anders: in de afgelopen jaren is het internet sterk opgekomen. Hoe kijk jij aan tegen het internet, als medium voor verspreiding van nieuws, media en contacten?

Ik heb toch wel een gemixt gevoel bij het geheel. Toegegeven, voor het contact is internet/ e-mail een ideaal middel. Ik heb helaas té weinig tijd om mij in de ouderwetse briefwisseling te storten, dus mailen is een perfect alternatief. Snel en to-the-point. Verder vind de bandsite als nieuw medium ook een erg interessante ontwikkeling. Het biedt toch de mogelijkheid om meer mensen te bereiken, die misschien anders nooit van de band hadden gehoord. Optisch kan het mooi worden weergegeven en ik vind het ook wel een uitdaging om een goede site op te stellen én deze te onderhouden zodat het interessant blijft voor de bezoeker. Persoonlijk vind ik internet een boeiende ontwikkeling waar ik toch wel graag en regelmatig gebruik van maak.
Natuurlijk zijn er ook een aantal minpunten. Het is allemaal ’n stuk onpersoonlijker geworden. Eerst had je een handgeschreven brief, nu krijg je ’n mail. Da’s toch anders. Verder verkies ik veruit een echt magazine boven een internet-blad. Gewoon, papier leest veel fijner dan een beeldscherm en je kunt wel zeggen “Print het dan uit”, maar dat is absoluut niet hetzelfde. Het is een andere vorm van communiceren, waarvan ik zeker de postieve aspecten onderken, maar sommige zaken zijn nu eenmaal niet door internet te vervangen. Denk maar aan sex, right?
E-bay heeft bij mij ook een negatieve smaak. Je kunt er vanalles vinden. Van de grootste rotzooi tot de meest interessante collector’s items, maar het merendeel is gewoon oplichterij. Kijk, ik mag van mijzelf wel zeggen dat ik al een tijdje in de scene meedraai. Celtic Frost is mijn kindje en ik ben goed op de hoogte wat deze band in het verleden heeft gedaan en heeft uitgebracht. Nu kijk ik met enige regelmaat op E-bay wat er allemaal van Frost wordt aangeboden. Bij praktisch elk shirt staat er wel bij dat het een origineel is. Nou weet ik als Necromaniac sinds ’84 wel wat echt is en wat niet, maar een jongere fan misschien niet. Die begint te bieden, de prijs loopt op tot absurde hoogte, wint het shirt uiteindelijk en denkt in bezit te zijn van een origineel shirt uit de jaren ’80. Terecht helemaal happy, maar heeft niet in de gaten dat één of andere bootlegger vanalles heeft laten namaken en dat op E-bay heeft gezet. Ik vind dat gewoon niet fair ten opzichte van de goedgelovige koper. Dat is misbruik maken van de situatie. Dan hebben we het nog niet eens over het aanbieden van producten waarvan beweerd wordt dat ze “vintage” zijn, terwijl ze in de jaren ’80 zulke zaken nog eens niet hadden! Verder worden de geboden bedragen vaak ontzettend opgeklopt tot prijzen die niet normaal zijn. Ik ben best bereid een goed bedrag te betalen voor een bepaald item, maar wat ik daar regelmatig tegenkom grenst aan het absurde. De magie van het zoeken is er op deze manier ook wel af, maar dat zal eerder wel komen vanwege “nostalgische herinneringen”.
Nou, je hoort het. Het is een haat-/ liefdesverhouding, maar vergeet dat is wel bij meerdere gevallen zo.

Pentacle‘s roots liggen in de “golden 80’s”. Wat vind je van de opkomst van de huidige US death georienteerde metal?

Ik heb liever dat er Death Metal gespeeld wordt, dan dat er iemand House of wat dan ook maakt. Daarvoor ben ik toch té veel een Metal-liefhebber. Van de andere kant zeggen 95% van dit soort bands mij gewoon niets. Ik mag zeker graag luisteren naar bands als Cannibal Corpse, Vader, Nile, Vital Remains, Evil Incarnate, oude Deicide, Hate Eternal, Internecine en ik reken bands als Immolation, Disciples of Mockery, Incantation en Morbid Angel tot echte top-bands, maar voor de rest hebben zulk soort bands, behalve agressie, gewoon té weinig gevoel in hun muziek. Het stampt maar door en elk nummer lijkt op het vorige. Goed, ik zou er intensiever naar kunnen/ moeten luisteren om echt een goed oordeel te kunnen afleveren, maar meestal word ik gewoon moe van zulke muziek. Het zegt mij zo weinig. Het pakt gewoon niet. Als ik zulke bands zie zeg ik zelden tot mijzelf: “Dat was nou een vet stuk!”. Het blast en het blast maar en ondanks dat ik respect heb voor de muzikanten, kan ik gewoon niet veel met de muziek die ze spelen. Noem me maar ouderwets, maar geef mij maar een Autopsy, Exmortis, Mantas/ Death, Master, Devastation (Illinois), Genocide/ Repulsion, Deathstrike, Necrovore, Sadistic Intent, Acheron, Funeral Nation, Sindrome, Majesty, Dr. Shrinker, Cianide, Order From Chaos/ Ares Kindom en meer van dit soort bands. Dat spreekt mij toch meer aan. Maar ieder zijn eigen smaak!

Tot slot: is er nog verder nieuws uit het Pentacle kamp?

We zijn op dit moment erg hard aan nieuw materiaal aan het werken. Zoals gewoonlijk kost dat nu eenmaal de nodige tijd. We zijn niet de snelste songwriters. Dat zijn we nooit geweest. We willen zo’n 11 nieuwe nummers hebben voor we de studio ingaan. We zitten nu op 8 dus het gaat redelijk naar wens. Het nieuw materiaal ligt in het verlengde van “Ancient Death”, dus mensen die deze schijf kennen weten wat ze kunnen verwachten! Ondanks er nog hard aan gewerkt moet worden klinkt het nieuwe materiaal aardig naar wens. Het is in ieder geval Metal tot op het bot, dat kan ik je wel vertellen! Welke maatschappij dit gaat uitbrengen is nog niet bekend. Er zijn de nodige gegadigden, maar ook hier nemen we onze tijd. Het is belangrijk om een geschikte partner te vinden waarvan wij vinden dat zij de beste zijn om mee te moeten samenwerken. Dat vergt enige tijd om dat te bepalen. We zijn al ’n eind, maar nog niet ver genoeg om te zeggen wie het gaat worden.
Verder wachten we nog steeds op de release van de Possessed-tribute. Dat is ook al weer een eeuwigheid geleden dat deze uit zou komen. Ondertussen heeft het Amerikaanse Dark Realm Records (zij hebben ook onze laatste plaat in de USA uitgebracht) deze taak op zich genomen en ik hoop dat het niet al te lang meer zal gaan duren voordat de plaat uitkomt.
We gaan ook nog een Necrovore-cover opnemen voor From Beyond Productions. Het is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren, maar zoals het er nu uitziet zal het nummer worden opgenomen als we in de studio zijn voor onze komende plaat. Andere bands die meedoen zijn oa Blood Storm en Thornspawn.
We hebben dus nog genoeg te doen!!!

Links:
Pentacle
Blood Storm
Metal War Productions
Manuel Tinnemans