Spock’s Beard en The Flower Kings vieren jubileum van InsideOutMusic in Hedon

Op een regenachtige herfstavond in december, terwijl de plaatselijke bvo jammerlijk ten onder ging tegen Ajax, konden de liefhebbers van progrock hun hart ophalen in poppodium Hedon. Aldaar speelden op zaterdag 8 december The Flower Kings en Spock’s Beard, beiden immers aansprekende namen in het genre. Zware Metalen ex-hoofdredacteur Dirk de Boer deed verslag.

Onder de noemer ‘InsideOutMusic 25th Anniversery European Tour ft. Spock’s Beard & Roine Stolte’s The Flower Kings’ toeren de bands een dikke twee weken door Zuid-Amerika en Europa om het jubileum van het label luister bij te zetten. Het zal wel. Tijdens de optredens wordt er met geen woord gerept over het heugelijke feit en is het slechts muziek dat de klok slaat.

En van de klok is men. Om 19:30 uur trapt de band van Roine Stolte af. Ondanks dat het nieuwste album verschijnt onder de noemer Roine Stolte’s The Flower King staan hier voor mij gewoon The Flower Kings te spelen. Slechts vier nummers in tachtig minuten, allen van The Flower Kings. Afgetrapt wordt met Last Minute On Earth van The Rainmaker dat in een vloeiende beweging overgaat in What if God is Alone van Paradax Hotel. Stolte legt direct de kaarten op tafel: geen nieuwe muziek, louter oud werk. De aanwezigen vinden het prachtig. En ondergetekende ook. Het geluid is loepzuiver en er wordt uitstekend gemusiceerd. Stolte deelt de zangpartijen met Hasse Fröberg waardoor beide heren ook de tijd hebben zich uit te leven in breed uitgesponnen gitaarsolo’s. Dit, de uitwaaierende toetsenpartijen en het knorrige basgeluid doen meermalen denken aan een band als Yes en in mindere mate Genesis.

Het vierde en tevens laatste nummer, Stardust We Are, van het gelijknamige album uit 1997 alweer, besluit de set. Ondanks dat mijn aandacht bij de studioalbums van de band nogal eens verslapt weten de heren mij over de gehele lengte van het optreden wel te boeien. Wat overigens niet gezegd kan worden van de uitstraling van de band: boring… Daar kunnen zelfs de besmuikte grapjes over de leeftijd van Stolte door bassist Jonas Reingold weinig aan veranderen.

De bands delen vanavond niet alleen het podium, maar ook een deel van het instrumentarium. Zo lijkt het alsof enkel het plaatsen van een tros bananen op de keyboards van Ryo Okumoto en een druk ducttape-plakkende roadie op leeftijd de enige bijdragen aan de ombouw zijn. Het is maar goed ook, want de blaartrekkende pauzemuziek kan mij niet kort genoeg duren. Wat direct opvalt bij Spock’s Beard is een speels enthousiasme dat in schril contrast staat tot de statige presentatie van The Flower Kings. Slechts twee nummers van de onlangs verschenen, en op Zware Metalen niet bijster goed ontvangen, nieuwe plaat Noise Floor (opener To Breathe Another Day en One So Wise). Voor het overige een uitgebalanceerde set waarbij de meeste albums wel voorbij komen. En een verstopte cover van George Harrison. Van veruit het beste solo-album van een Beatle (All Things Must Pass) komt Beware of Darkness langs. De bananen worden al vroeg in de set uitgedeeld bij In The Mouth Of Madness. Geen idee wat daar de bedoeling van was, de grap van zanger/gitarist/toetsenist Ted Leonard ontgaat mij volkomen.

Ook Spock’s Beard kent een loepzuiver geluid en dat de heren al een flink aantal jaren mee lopen blijkt uit alles. Ontspannen, vol zelfrelativering maar snaarstrak wordt van het ene naar het andere hoogtepunt gewerkt. De meerstemmige zang komt fraai naar voren in Thoughts, part 2. Samen met het meer recente Something Very Strange mijn hoogtepunt van de avond. Geen toegiften, volgens Leonard een duf toneelstukje tussen band en publiek, en afgesloten wordt met Go The Way You Go van het debuutalbum. Het is echter niet het oudste nummer dat vanavond ten gehore wordt gebracht. De avond krijgt een fraai slotstuk wanneer alle leden van The Flower Kings en Spock’s Beard een fraaie versie van Hey Jude van The Beatles brengen. En dat exact 38 jaar na de dood van John Lennon. De bands zijn niet alleen klassiekers, ze kennen ze ook.

Datum en locatie:

8 december 2018, Hedon, Zwolle

Link:

Hedon