Metalheads in de Grote Kerk? Wel voor Devin Townsend!

Het is en blijft een gek gezicht: een gigantische rij gevuld met metalheads, afwachtend om de kerk in te gaan. Toch had dit op 11 april een verdomd goede reden: niemand minder dan het Canadese genie en proghoofd Devin Townsend koos de Grote Kerk (ook wel St. Bavokerk) in Haarlem voor een akoestische set en een vragensessie. Een avond verzorgd door Complexity en dermate memorabel, dat uw trouwe redacteur en fotograaf Markus Wiedemann deze kans niet konden laten glippen.

Een goede drie kwartier voor de deuren openen, arriveer ik op De Grote Markt in Haarlem en sluit ik mij aan in de rij van metalheads die al aanwezig zijn. De kou en wind trotserend, willen wij allen een goede plek bemachtigen, natuurlijk! Het concert zal zich namelijk zittend geschieden, dus wie het eerste komt, die het eerste maalt. Al gauw wordt duidelijk dat het maar goed is dat ik zo vroeg ben, want de rij groeit binnen aanzienlijke tijd uit tot een ware slurf aan mensen door de Haarlemse binnenstad. Iets verlaat gaan om kwart over zeven de deuren open en kan de stroom mensen langzaam naar binnen.

Wat ik vervolgens aantref bij binnenkomst in de zaal, doet mijn zwartgeblakerde metalhartje toch even een slag overslaan. Geweldig gearrangeerde rijen stoelen en helemaal vooraan (waar normaal de predikant zal staan?) een podium voor de Canadees, recht onder het wereldberoemde orgel. De zaal is gigantisch en voelt grandioos met de zeer hoge plafonds en verschillende beeldsculpturen en muurtekeningen. Gauw haal ik een biertje, begeef ik mij naar de zitplaatsen en krijgt uw trouwe redacteur het voor elkaar om op slechts een goede tien meter van het podium een stoel te bemachtigen.

Iets na acht uur start het applaus en komt Devin Townsend dan eindelijk het podium op. Door het applaus heen heet hij ons welkom, vraagt ons hoe het gaat en haalt hij nog even aan dat het best koud is binnen. Dit komt natuurlijk omdat de kerk geen isolatie kent en het buiten aardig koud is, met slechts een paar graden boven nul. Dat weerhoudt ons fans niet om deze show mee te pakken! Met de jassen aan (en sommigen zelfs met handschoenen aan), zitten wij braaf op de stoelen te wachten tot Devin zijn gitaar heeft gestemd (want ook die heeft het koud en is ‘out of tune’).

De opener van de set is het prachtige Heart Baby, afkomstig van het album Ghost. Het is angstvallig stil in de zaal, daar wij allen gecaptiveerd zijn door de akoestiek en de magische atmosfeer dat het geluid met zich mee brengt in zo’n locatie. Devin lijkt ook volledig in zijn element en lijkt goed bij stem. Uiteraard voegt dit alleen maar toe aan de magie. Dit gevoel wordt nog even flink versterkt, als Let It Roll gespeeld wordt door de Canadees. De machtige uithalen en stemverheffingen in het nummer resoneren door de zaal en raken deze metalhead recht in het hart en ziel.

Dat Devin een flinke dosis humor bezit en een rasechte entertainer is, zal menig fan niet ontgaan zijn. Dit komt ook vanavond ruimschoots aan bod. Kort na het tweede nummer, vertelt de beste man:

“Now, my friends, the problem with playing with such an epic setting like this… and the word epic is a terrible word. You hear it all the time and they refer to anything with it: the most epic hot dog in history… I just took an epic shit. Whatever it is, the word ‘epic’ it’s implied to, but this, I think officially qualifies as epic. However, we didn’t qualify for the candles to be lit, but that’s alright, I can deal with that… But I’ll tell you what else is epic: projecting your own lack of selfworth onto a rubber puppet. And then also putting ones hair on it. That is the least biblical thing that I could possibly bring to this environment. So from the bottom of my Ziltoidian heart, ladies and gentlemen….”

Na deze geinige speech valt er opnieuw doodse stilte in de zaal als Solar Winds door de speakers raast en door de kerk heen galmt. Het publiek verslindt de muziek met het diepste respect en bewondering voor de artiest en de intimiteit straalt ervan af. Devin is een ware muzikant en weet zijn muziek perfect te vertalen naar de setting waar hij zich begeeft. Dit wordt ook duidelijk als de prachtige akoestische versies van Funeral, Love?, Ih-Ah en Deadhead voorbij komen.

Gedurende het optreden en bij de praatjes tussen de nummers door, rinkelen de bierflesjes her en der. Deze staan veelal op de grond na consumptie, daar er geen middelen voorhanden zijn om de flesjes netjes op weg te zetten. Dat dit de Canadees stoort, wordt al duidelijk na het tweede flesje dat rinkelt. Maar laat het maar aan Devin over om hier gelijk met een flinke dosis humor op in te spelen en het onderdeel van zijn repertoire te maken. Wat een baas is het ook!

Na nog een viertal prachtig vertaalde akoestische nummers is de tijd voor een onderbreking en de Q&A-sessie aangebroken. Gedurende deze sessie beantwoordt Devin vragen die door het publiek zijn gesteld (de vragen konden worden ingediend bij de merchandise stand). Er worden een paar vragen gesteld waar de beste man geen serieus antwoord op kan geven en daar zó geweldig mee speelt, dat het even voelt alsof wij naar een komediant aan het kijken zijn. Uiteraard worden er ook een paar vragen gesteld over het recent uitgebrachte album, Empath, en een paar persoonlijke vragen, waar opnieuw een hoop grappige reacties uit voort komen.

Er kwamen gedurende deze sessie ook twee verzoeken, namelijk om de nummers Why? en Nobody’s Here te spelen. Devin geeft aan dat dit niet in de setlist zit, maar dat hij dit zeer zeker zal proberen na de vragensessie. De gedane pogingen zijn dapper, maar het lukt hem niet om de nummers in zijn volledigheid te spelen. Voor het publiek geen enkel probleem, dat is allang dankbaar dat Devin de poging heeft gewaagd. Als laatste nummer van de setlist sluit hij af met het prachtige nummer Life. Dit leent zich ook als perfecte meezinger in het refrein (See you on the other side!), maar het Nederlandse publiek pakt het niet helemaal op. Mogelijk komt dat omdat de temperatuur in de kerk nu toch wel flink aan het dalen is.

Even na elven is het feestje dan toch echt afgelopen en vertrekt Devin van het podium onder luid applaus, gejuich en een staande ovatie. Met nog een laatste blik in de zaal, met zijn mega hoge pilaren en indrukwekkende kunst, begeef ik mij naar de uitgang en begint het optreden zich al te nestelen in mijn geheugen. Wat een magische avond op een zeer indrukwekkende locatie! Voor een ieder die fan is van Devin’s brede scala aan muziek, kan ik het absoluut aanraden om zo’n akoestische set bij te wonen. Het is intiem, brengt een soort kalmte over je heen en het geeft de Canadees kans om extra veel met zijn publiek in contact te komen. Een avond vol prachtige muziek en flink veel humor is dan ook gegarandeerd!

Als laatste woord, wil aan u, de trouwe lezer, een confessie doen dat ik bekeerd ben: uw trouwe redacteur is oprecht een Devin Townsend-fanboy! (Maar dat had u waarschijnlijk al snel door –eindredactie.)

Setlist – eerste deel Devin Townsend:

 1. Heart Baby
 2. Let It Roll
 3. Solar Winds
 4. Funeral
 5. Love?
 6. Ih-Ah!
 7. Deadhead
 8. Coast
 9. Hyperdrive
 10. Divine
 11. Bring Him Home (Claude-Michel Schönberg-cover)
 • Onderbreking en de Q&A-sessie (50 minuten)

Setlist – tweede deel Devin Townsend:

 1. Why? (live debuut – ongeoefend verzoeknummer)
 2. Nobody’s Here (live debuut – ongeoefend verzoeknummer)
 3. Life

Foto’s:

Markus Wiedenmann (Flickr)

Datum en locatie:

11 april 2019, De Grote Kerk, Haarlem

Link: