Memoriam in Deinze: The IVth Crusade

Vrijdag 27 september was een datum die al geruime tijd met rood omcirkeld stond in mijn agenda. Waarom, vraagt u zich af? Laat ik het zo stellen: als een avond met deathmetalcoryfee Karl Willetts geen valide reden vormt, dan bezoekt u mogelijks de verkeerde website. Vergezeld door onder meer Andrew Whale en Frank Healy, oudgedienden van respectievelijk Bolt Thrower en Benediction, was het aan Memoriam om de hooggespannen verwachtingen van uw reporter in te lossen. Aangezien de Britse groep op deze minitournee zelf geen ondersteuning meebracht, ging het Elpee-team in Deinze dan maar zelf op zoek. Uit Nederland werd Sepiroth opgevist, in Vlaanderen viel de keuze op het gereïncarneerde Exoto. Driemaal doodsmetaal is scheepsrecht!

Exoto mocht op deze vrijdagavond de spits afbijten. Een ondankbare taak, aangezien de groep uit Mol best op een rijke geschiedenis kan terugblikken. Het is ruim een kwart eeuw geleden – in het geboortejaar van ondergetekende nota bene – dat Exoto met de demo Waiting For The Maggots voor een eerste keer van zich liet horen. Een zestal jaar en twee studioalbums later, besloot het combo er een punt achter te zetten. Een korte wederopstandig niet meegerekend, werd in 2016 besloten om de band nieuw leven in te blazen. Het betreft een reïncarnatie die je bijna letterlijk mag nemen. Met frontman Chris “Bloodless” Meynen als enige overblijver van de originele bezetting, opereert het gezelschap namelijk in een compleet nieuwe en bovendien fel verjongde gedaante. Dat de transfusie van jeugdige bloedcellen zijn effect niet miste, bleek uit de grinta waarmee Exoto op het podium stond. Ouder werk zoals opener Art of Butchery, Ashes from the Past en Necromantic Love-Affair wordt afgewisseld met een stevige hap uit het eerder dit jaar verschenen Absolution in Death. Dat het titelnummer van deze EP een van de hoogtepunten van de setlist vormt, is veelzeggend. Een smakelijke portie death metal die wegens het vroege uur helaas maar door een halfgevulde Elpee werd bijgewoond. Een ondankbare taak, ik blijf het herhalen…

Na de degelijke prestatie van Exoto, is het aan Sepiroth om de nekspieren verder op te warmen. Ik moet het eerlijk bekennen: het was pas in de aanloop naar deze concertavond dat ik voor het eerst met de Nederlanders in aanraking kwam. Na de groep vooraf een korte luisterbeurt te hebben gegund, was ik gematigd positief. Zonder het koesteren van overdreven hoge verwachtingen, besloot ik mijn eerste optreden van het uit Zuid-Holland afkomstige kwintet mee te pikken. Al snel werd me duidelijk dat Sepiroth op de bühne goed tot zijn recht komt. De (gematigd technische) death metal van de groep kan op aardig wat goedkeuring van een intussen volgelopen Elpee rekenen. Composities als Letters from the Unknown, Until Proven Guilty, Resolution 836 en Sniper Alley mogen dan niet baanbrekend zijn, vervelen doen ze evenmin. Basgitariste Sonia Nusselder – eveneens actief bij heavymetalgezelschap Burning Witches – mag dan de enige vrouw zijn op het podium, haar figuurlijk mannetje staat ze zeker. Zo is het de eerdergenoemde muzikante die het publiek keer op keer met succes weet op te jutten. Na zo’n drie kwartier komt de passage van Sepiroth tot een einde. Opgewarmd voor headliner Memoriam ben ik nu stilaan wel.

Toen het iconische Bolt Thrower het enkele jaren geleden voor bekeken hield, besloot brulboei Karl Willetts om niet bij de pakken te blijven zitten. Samen met percussionist Andrew Whale, gitarist Scott Fairfax en bassist Frank Healy werd Memoriam boven de doopvont gehouden. Door drie albums in evenveel jaar tijd uit te brengen, bewezen deze Britten dat het wat honger betreft goed zit. Of zegt het meer over de financiële noden? Het is maar hoe je het bekijkt. De meest recente toevoeging aan de discografie, het eind juni verschenen Requiem For Mankind, wordt voor een inmiddels uitverkocht Elpee aan het Belgische publiek voorgesteld. Het was overigens al de vierde keer dat de groep de oversteek naar Deinze maakte. Het illustreert niet alleen dat het combo zich in de Leiestad thuisvoelt, het is eveneens een knipoog naar Bolt Thrower‘s succesalbum The Ivth Crusade.

Wie erin slaagde een kaartje voor het optreden te bemachtigen, mocht van geluk spreken: Memoriam had er namelijk bijzonder veel zin in. Door te openen met Shell Shock, een van de betere nummers van de band, worden de aanwezigen van bij de eerste noot in het spektakel meegezogen. Wat hierna volgt, was een bloemlezing uit de catalogus van Memoriam. Met onder meer As Bridges Burn (resulterend in een mini-moshpit), Resistance, No Kwown Grave, Drone Strike en het politiek geladen Austerity Kills in de aanbieding, wordt uit zowat de hele catalogus van de groep uit Birmingham geput. Met een glas Tripel Karmeliet in de hand, bedankt frontman Karl Willetts het publiek voor hun enthousiasme doorheen de set. Van een even hoog niveau mocht het dan niet zijn, de geest van Bolt Thrower was duidelijk aanwezig. Dat er slechtere manieren zijn om het weekend in te zetten, mag duidelijk zijn! Op naar de vijfde kruistocht!

Setlist Memoriam:

 • Shell Shock
 • Drone Strike
 • Undefeated
 • As Bridges Burn
 • Austerity Kills
 • Fixed Bayonets
 • Resistance
 • No known Grave
 • Surrounded (By Death)
 • Requiem For Mankind
 • Flatline

Foto’s:

Veronique Bonny

Datum en locatie:

27 september 2019, Elpee Live Music Club, Deinze

Link:

Elpee Live Music Club