Freeze Festival in Neushoorn: cello, achtergrondkoor en Wieg van Vuil

Na met moeite een parkeerplek te hebben gevonden in Leeuwarden – dankzij de vele kerstvieringen – arriveer ik nog net op tijd in een gezellig drukke Neushoorn waar het Freeze Festival word georganiseerd. Dit is een tweedaags festival van en voor Fries talent, aangevuld met een aantal internationale namen. Ik loop meteen door naar de kleine zaal boven waar het optreden van Insurrection moet plaatsvinden. Deze jonge band speelt een mix van thrash en melodic death metal.

Men is nog druk bezig met de geluidscheck en de mensen van het geluid blijken best wat moeite te hebben om de juiste balans te vinden. De band treedt vanavond op met een achtergrondkoor en een celliste vanwege het aankomende nieuwe album. Speciaal voor deze gelegenheid is een paar oudere nummers aangepast, zodat de celliste en achtergrondzangers wat vaker in actie kunnen komen. De zaal staat al flink vol als de band begint en zanger Pieter vraagt iedereen wat meer richting het podium te komen, zodat de mensen die voor de deur staan ook naar binnen kunnen. De band start explosief en het speelplezier straalt er vanaf. Wat meteen opvalt is dat de microfoon van de gitarist uit staat, en ook niet ingeschakeld wordt, waardoor de tweede stem het hele optreden uitblijft. Ook hebben de geluidstechnici de celliste te zacht in de mix staan, waardoor deze vrijwel onhoorbaar is.

Insurrection heeft er in ieder geval zin in en knalt er vrolijk op los. Na een paar nummers wordt het eerste nummer van het nieuwe album aangekondigd en ik moet zeggen: het klinkt goed. Als dit de maatstaf is voor het nieuwe album dan ben ik er heel benieuwd naar. De band zet ondanks het falen van de geluidstechnici een ijzersterk optreden neer en gezien het aantal mensen in de kleine zal mag er de volgende keer wel een grotere ruimte komen voor deze band.

Na dit optreden ga ik snel naar beneden waar in de grote zaal Cradle of Filth  op zal treden. Cradle of Filth is een gevestigde band in de metal scene met een stijl die niet in een vast hokje te plaatsen is. Het is net hoe je het zelf ervaart. Het is al heel druk in de hal en omdat de deuren erg lang gesloten blijven staat iedereen op elkaar gedrukt te wachten. Als vijf minuten voor het optreden gepland staat eindelijk de deuren open gaan, stroomt iedereen naar binnen op zoek naar een mooi plaatsje. Zelf loop ik meteen naar boven waar ik vanaf het balkon perfect zicht heb op het podium.

Als het intro start juicht het publiek enthousiast en het is duidelijk dat de verwachtingen hoog zijn. Als de band begint te spelen is meteen duidelijk dat ze er zin in hebben en dat stralen ze ook uit. Zanger Dani Filth start achter op het podium met een grote jas inclusief grote kap en zodra deze af gaat barst het los. De zanger is verrassend goed bij stem. Nieuwe nummers en oudere nummers wisselen elkaar af en dat maakt het voor het publiek een feest van herkenning. Het is het laatste optreden van hun tour en ook het laatste optreden van het jaar, dus alles wordt nog even uit de kast getrokken.

In de loop van het optreden worden we ook nog getrakteerd op een huwelijksaanzoek op het podium, dat gelukkig met een volmondig ja wordt bevestigd. Zanger Dani Filth sluit het geheel af met de woorden: If she had said no you would have been fucked in front of the whole audience. Hierna gaat de Cradle of Filth-trein nog even op volle toeren om na precies een uur het optreden af te ronden.

Cradle of Filth heeft in het verleden toch wel wat tegenvallende optredens neergezet in Nederland, maar maakt het met dit optreden meer dan goed. Enige minpuntje is dat ieder bandlid een eigen showtje uitvoert op het podium waardoor er overal tegelijk iets gebeurt en het geheel daardoor nogal rommelig overkomt. Al met al een ijzersterk optreden en de verwachtingen voor Dokk’em Open Air, waar de band één van de headliners is, zijn inmiddels hooggespannen.

Foto’s:

Ymkje Veenstra (Ymkje photography)

Datum en locatie:

15 december 2018, Neushoorn, Leeuwarden

Link:

Neushoorn