De Moshpit die maar niet kwam; Toxik en meer in Hedon

Het is al weer dertig jaar geleden dat het album Think This van Toxik uitkwam. Om dit heugelijke feit te vieren treedt de band op en speelt dit album in haar geheel. 28 november wordt hierom het Zwolse Hedon aangedaan met in haar kielzog het Belgische Thorium en de Nederlandse bands Radiathor en Razorblade Messiah.

We trappen af met de Rotterdammers van Razorblade Messiah. Zanger Frans heeft er duidelijk zin in vandaag. Hij probeert het publiek al goed warm te krijgen, iets wat redelijk lijkt te lukken ook. Dit komt mede door de kwaliteit van de muziek die sterk geïnspireerd lijkt door Iron Maiden. Probleem hiermee is dat het allemaal wat snel begint te vervelen omdat we het allemaal al wel eerder gehoord hebben. Echt slecht is het niet wat de band aflevert en het barst in ieder geval van de energie.

Dan is het de beurt aan de band die nagenoeg een thuiswedstrijd speelt: Radiathor. De combinatie van death en thrash metal is enigszins afwijkend van de overige bands maar misstaat niet deze avond. De heren hebben het prima naar hun zin en het publiek duidelijk ook. Dat laatste is niet zo gek want Radiathor geeft hier haar visitekaartje af met een uitstekend optreden. Strak en barstensvol energie.

De Belgen van Thorium dan. De band brengt weer een heel ander soort muziek ten gehore. In mijn recensie van het titelloze album noemde ik de muziek een combinatie van klassieke heavy metal en power metal. Live komt vooral die klassieke metal kant naar boven drijven. Technisch is dit zo strak als maar kan en de band klinkt dan ook prima. Je zou echter je vraagtekens kunnen zetten bij de programmering van dergelijke muziek tussen twee stevigere bands in. In ieder geval heeft de band mij live meer weten te overtuigen dan op plaat het geval was.

Dan de headliner van vandaag. De band die het dertig jarige jubileum van haar album Think This viert; Toxik. De band gebruikt deze tour om gelijk nieuwe zanger Ron Iglesias voor te stellen aan haar publiek. Die doet goed zijn best om van begin af aan het publiek met zich mee te krijgen deze avond. Meer dan eens wordt een aanzet tot een moshpit of circle pit gegeven door de, dan nog, eenendertig jarige zanger. Ondanks dat het publiek niet meegaat in het verzoek, is Iglesias erg blij met het publiek dat het duidelijk naar haar zin heeft met de goede uitvoering van de klassieke nummers. Behalve het gehele Think This-album, worden ook nog een zevental nummers van World Circus gespeeld. De EP Breaking Clas$ wordt genegeerd vanavond. Zanger Ron Iglesias is een prima vervanger van Charles Sabin. Hij weet de hoge noten ook prima te halen, hoewel misschien iets minder goed dan zijn voorganger. Al met al weet Toxik nog goed te overtuigen met het oude materiaal. Ik ben benieuwd naar nieuwe werk.

Links: