De glorieuze terugkeer van Within Temptation in Amsterdam

Within Temptation behoort zonder enige twijfel tot de hoogtepunten binnen de symfonische metal. De Nederlandse grootmacht debuteerde in 1997 met album Enter en sindsdien heeft de band zich gemanifesteerd als één van de female fronted metalbands die de meeste impact weet te sorteren. Als bekend wordt dat de band twee concerten zal geven in Amsterdam, is dit dan ook reden te meer voor uw fotograaf van dienst om camera en notitieboek te grijpen en op pad te gaan.

Het laatst verschenen album Hydra, dat vrijwel direct in de top tien van de hitlijsten terechtkwam, vormt de meest succesvolle release van het sextet. Het album dateert alweer uit 2014 en na vele maanden touren, gevolgd door een pauze, laat Within Temptation weten in 2018 met een nieuw album te komen. De releasedatum van Resist stond oorspronkelijk gepland medio december, maar de datum is inmiddels verzet naar 1 februari volgend jaar. De shows in 2018 vormen welbeschouwd dus een voorproefje van het nieuwe album. De setlist bevat maar liefst vijf nieuwe nummers, waaronder de eerste drie, die bijzonder indrukwekkend zijn.

Within Temptation speelt twee shows in AFAS Live te Amsterdam. Deze zaterdagavond is het tweede optreden. De band start de honderd minuten durende set met Raise the Banner. Het betreft een machtig nummer met enkele grunts die een perfecte tegenhanger vormen bij de stem van Sharon den Adel. Dit nieuwe lied vormt al met al een uitstekend begin van een geweldige set. Met het volgende nummer, The Reckoning, neemt de zwaarte verder toe. De vocalen worden nu gecombineerd met stevige riffs, beiden cruciale elementen in het werk en de sound van Within Temptation.

Endless War is de derde nieuweling die vanavond gepresenteerd wordt en het is duidelijk dat de fans het nieuwe materiaal waarderen, al moet men zo te zien ook nog wennen. Het is uiteindelijk In the Middle of the Night dat een brug moet bouwen tussen kersverse nummers en de klassiekers. Hits als Shot in the Dark en Faster (de wedstrijd van Formule 1-held Max Verstappen een dag later indachtig) veranderen de locatie op slag in een gekkenhuis.

Er zijn nog meer hoogtepunten deze avond, zoals de akoestische versie van het beroemde Ice Queen. De opnieuw gearrangeerde versie van dit nummer zorgt voor een ontroerend moment. Het nieuwe Supernova bevat machtige koorsecties en Paradise (What About Us) wordt gezongen in aanwezigheid van een geprojecteerde versie van Tarja. De finale moet dan echter nog komen.

Want het is de grandioze uitvoering van Stairway to the Skies die uiteindelijk pas echt verbluft. Dit nummer is niet alleen het beste nummer dat de band ooit schreef, ook het visuele aspect is zonder meer indrukwekkend uitgewerkt – compleet met een Sharon den Adel die ‘ten hemel stijgt’, of beter gezegd: boven het podium zweeft.

Na een korte pauze komt Within Temptation nog een keer op volle kracht terug. De band speelt wat zwaarder en duisterder dan we gewend zijn van de laatste albums, maar het past helemaal. En dit onderstreept maar weer eens dat het gezelschap nog steeds thuishoort in de Champions League van de symfonische metal.

‘Last but not least’ nog een paar woorden over het voorprogramma van de Braziliaanse alternatieve rockers Ego Kill Talent. De band doet zijn best om een uitverkochte AFAS Live op te warmen, maar ondanks het harde werk slagen de Brazilianen hier maar gedeeltelijk in. Zonder twijfel is het gros van de aanwezigen vandaag namelijk gekomen voor Within Temptation. Niettemin speelt Ego Kill Talent een paar goed uitgevoerde nummers tijdens hun veertig minuten durende set. Het valt alleen te betwijfelen hoeveel mensen zich dit voorprogramma nog herinneren als ze eenmaal huiswaarts keren, een frisse nacht tegemoet.

(Within Temptation)

Foto’s

Markus Wiedenmann Photography (on FLICKR)

Datum en locatie:

24 november 2018, AFAS Live, Amsterdam

Link:

AFAS Live