De aarde beeft met Thrice en Refused in de AB

De AB is vanavond toe aan een double bill van twee groten in de post-hardcore, Thrice en Refused. Refused heeft pas nog een nieuwe plaat, War Music uitgebracht die door ons zeer werd gesmaakt, en Thrice leverde vorig jaar nog een kalm snoepje met Palms. Mooie vooruitzichten dus. De foto’s worden aangeleverd door Koen De Gussem die de show in Melkweg, Amsterdam bijwoont. 

Petrol Girls mag de spits, zeer vroeg, om 18:30 uur al afbijten. De groep laat de boodschap duidelijk primeren over muzikale kwaliteit. Zo volgt er een verplichte pitch waarbij een groot deel van het publiek met de ogen rolt of met de handen naar het gezicht grijpt. Dat je een politieke boodschap hebt prima, ongeacht je standpunt, maar zorg eerst dat de muziek goed zit. Dat is één. Twee, je onderbreekt je set daar niet voor. Enkel een handvol grote en getalenteerde sprekers kunnen dit zich veroorloven zonder dat de helft van het publiek zich tegen de band keert. Hetzelfde verhaal dus ook bij Petrol Girls.

Refused is ook zo’n band die nogal eens een politieke speech durft te houden op het podium. Dat is vanavond niet anders en ook hier wordt dat niet volledig gesmaakt door het publiek. Wel moet gezegd worden dat zanger Dennis Lyxzen ditmaal vrij bescheiden en oprecht overkomt. Hij geeft zelf toe dat hij niet alles weet, maar speelt liever wat muziek, toch? Omdat Refused om 19:30 uur begint, is de zaal niet volledig volgeraakt, maar de sfeer zit wel goed.

Bij opener REV001 is het duidelijk dat de stem schuurt, de bas gruist en de gitaren knarsen als nooit tevoren. Het uitbrengen van War Music heeft de band duidelijk doen herbronnen. Bij de klassieker Worms of the Senses en absolute powerhouse Elektra raakt het publiek steeds meer mee en vormt zich zelfs de eerste moshpit. België had zich vanavond wel te goed gedaan aan een rijkelijke hoeveelheid look en de man voor me moest duidelijk wat luizen van zijn hoofd schudden. Zo schudden, jongen.

In de bridge van Rather Be Dead wandelt Dennis zeer langzaam naar de mengtafel door het publiek. Daarbij groet hij iedereen en is respectvol en bescheiden bij zijn passage. Hij is niet Sinterklaas, maar zo werd hij wel ontvangen door het publiek. Op het hoogtepunt van het nummer rent hij terug het podium op door de ruimte die hij gecreëerd heeft en het publiek ontploft. Eerste hoogtepunt, check. Van het nieuwe album worden toppers zoals Violent Reaction en I Wanna Watch The World Burn gespeeld. Ik merk dat niet iedereen in het publiek ontvankelijk is voor nieuw materiaal. Maar pech gehad, het nieuwe album is geweldig. Afgesloten wordt er met de verplichte hit New Noise waarop het publiek voor een tweede keer helemaal losgaat. Refused is sinds de reünie vaak te zien in de Lage Landen, maar deze passage is er toch één om te onthouden.

Thrice, één van mijn favoriete bands aller tijden, mag vanavond afsluiten. Het is altijd een prettig weerzien en de toegankelijkheid van de twee laatste platen heeft de band duidelijk geen windeieren gelegd. Zo is het publiek het meest diverse dat ik ooit op een Thrice-show heb mogen aanschouwen. Only Us is de opener en het begin waarbij de synths de bovenhand hebben en Dustin als een popster over het podium wandelt, doet vreemd aan. Maar wanneer die heerlijk stevige bas invalt en de gitaren later in het nummer volledig aan gaan zijn alle zorgen weg. Thrice gaat ons géén popshow voorschotelen. Hierop volgt het oudere post-hardcore anthem Image of The Invisible en het verbaast me hoe goed dit mengt met het nieuwere materiaal. Absolute klepper Silhouette is vervolgens aan de beurt en de screams van Dustin zijn zalvend.

In de set wordt een heleboel ouder en vooral hard materiaal ter ore gebracht, zo is het zeldzame The Arsonist een welkome toevoeging en ook The Window van To Be Everywhere is to Be Nowhere valt op. Het wordt mettertijd duidelijk hoe goed dat voorlaatste album wel niet is. Er zit een toegankelijk melodieus aspect aan maar de band boet tegelijk ook niet aan hardheid in. Afsluiten doen we met The Earth Will Shake en dat blijft gewoonweg verpletterend. Als de aarde niet beeft door het absoluut massale bandgeweld, dan zeker door de grote moshpit waar mijn vrienden en ik gretig aan meedoen. Bedankt heren, het was een genoegen, jullie weten wie jullie zijn. Daarna volgt nog de rustige uitwuif van Beyond The Pines. Niet iedereen had daar duidelijk boodschap aan door het vele gelul in de zaal. Ach ja, die mensen zijn fout. Prachtig nummer. De passage van Thrice is zonder onderbrekingen, maar met de juiste nummers en die dan subliem gebracht. Blij dat dat vanavond nog kan.

Setlist Refused:

 1. REV001
 2. Worms of the Senses/Faculties Of The Skull
 3. Elektra
 4. I Wanna Watch The World Burn
 5. Violent Reaction
 6. Rather Be Dead
 7. Refused Party Program
 8. Malfire
 9. The Shape of Punk To Come
 10. Deadly Rhythm
 11. Turn The Cross
 12. Economy Of Death
 13. New Noise

Setlist Thrice:

 1. Only Us
 2. Image of the Invisible
 3. Silhouette
 4. Just Breathe
 5. The Arsonist
 6. Hurricane
 7. Artist In The Ambulance
 8. Red Sky
 9. Doublespeak
 10. Black Honey
 11. In Exile
 12. Window
 13. The Earth Will Shake
 14. Beyond The Pines

Foto’s:

Koen de Gussem (Visual Violence)

Datum en locatie:

7 november 2019, Ancienne Belgique, Brussel

Link: