Darkened Nocturn Slaughtercult, Cirith Gorgor & Sauron

Darkened Nocturn Slaughtercult, Cirith Gorgor & Sauron
26-04- ’08, Staddijk Nijmegen-Dukenburg

Sauron

Sauron

Sauron is een band die mij nooit zo heeft weten te boeien. In mijn opinie zijn de heren een beetje de Nederlandse Dark Funeral; Oftewel, een potje flink doorbeukende black metal zonder sfeer of al teveel midtempo. Maar ik had Sauron live nog nooit echt aandacht geschonken en hun laatste plaat, The Channeling Void, schijnt erg sterk te zijn dus ik was wel enigszins benieuwd naar het optreden van de heren.

En ik moet zeggen, het was niet onaardig, de set die Sauron deze avond neerzette. Waarschijnlijk mede omdat de band vrij goed geluid had. Maar sowieso wist met name de drummer zijn spel erg strak en overtuigend neer te zetten. De rest van de band deed het overigens ook niet onaardig. De snaarinstrumenten waren duidelijk van elkaar te onderscheiden en zette de band een leuke spel neer met verschillende zangers. U begrijpt het al, de band wist haar nummers duidelijk, strak en vol kracht neer te zetten. Liefhebbers van deze band zullen vast genoten hebben, maar ondanks hun sterke optreden hebben de heren van Sauron mij niet weten te overtuigen. Nee, sorry, toch niet met ding.

Cirith Gorgor

Cirith Gorgor

Cirith Gorgor weet mij al meerdere jaren te boeien en ik bezoek dan ook met enige regelmaat een concertje van de heren. In 2004 kwam de band echter met het, naar mijn mening, zwakke Firestorm Apocalypse, maar gelukkig wisten de heren zich vorige jaar overtuigend te herstellen met het ijzersterke album Cirith Gorgor.

Hoewel er wel wat oudere nummertjes, zoals bijvoorbeeld Wandering Cirith Gorgor, voorbij kwamen, lag de nadruk van de setlist toch op het recentere werk van de band. En dat vind ik eigenlijk wel jammer want ik miste toch wel wat oudere nummertjes als Bellum Germanicum en Warcry of the Northern Lands. Daar komt nog eens bij dat het geheel niet lekker werd neergezet. Het goede geluid waar Sauron van profiteerde was opeens ver te zoeken en de instrumenten stonden erg rommelig op elkaar afgesteld. Dat is jammer want hierdoor kwamen melodielijnen en loopjes, waarmee de muziek van Cirith Gorgor doorspekt is, totaal niet uit de verf. De zanger deed zijn werk echter zeer overtuigend en had ook het geluk dat de vocalen wel goed uitkwamen. Deze waren scherp, hoog en krachtig, maar zeker niet over-de-top. Alleen liep meneer naar mijn mening wat veel overbodige en belachelijke pozes aan te nemen. Naast de vocalist viel ook drummer Levithmong op. Zijn partijen wisten zich, tot op zekere hoogte, uit de brei los te wurmen en zorgden nog voor redelijk wat pit in het optreden. Maar echt mocht dit niet baten want ook de afsluiter van de set, een cover van het Slayernummer Die by the Sword kwam niet over zoals het zou moeten; Het miste toch een beetje venijn.

Ik denk met wat gemengde gevoelens terug aan dit optreden van Cirith Gorgor. Want hoewel ik erg onder de indruk was van de vocalen, de drumpartijen niet onaardig waren en ik weet dat het echt geen slechte band is was deze set te rommelig om goed te kunnen beoordelen. Met name van de snaarinstrumenten was bar weinig te maken en daar zit toch een groot gedeelte van de pracht en kracht van Cirith Gorgor in verwerkt. Jammer, hopelijk volgende keer beter.

Darkened Nocturn Slaughtercult

Darkened Nocturn Slaughtercult

Het geluid was nog niet van dezelfde kwaliteit als het begin van de avond toen Darkened Nocturn Slaughtercult het opgetooide podium betrad. Erg was dit overigens niet want deze band maakt het soort (old-school) black metal dat wat rauw en ongepolijst hoort. De muziek van Darkened Nocturn Slaughtercult bestaat uit duistere mid-tempopassages en scherpe up-tempostukken vergezeld door extreme vocale uithalen van een getormenteerde ziel. Het geluid weerhield de band er dus ook niet van om direct vanaf de start een zeer sterke, vuige en extreme set neer te zetten. Zangeres Onielar was gewoon degelijk bij stem en hoewel alles toch nog wat rommelig afgesteld stond was er van het instrumentale gedeelte van de muziek meer te maken dan bij Cirith Gorgor het geval was. Darkened Nocturn Slaughtercult zette een gevarieerde set neer met zowel wat nummers van haar laatste werkje Hora Nocturna, Bearer Of Blackest Might, Malignant Deathcult en Tempestous Sermonizers Of Forthcoming Death, als oude ‘klassiekertjes’ zoals Slaughtercult, The Pest Called Humanity en Follow the Calls for Battle. Met dit wapenarsenaal richtte Darkened Nocturn Slaughtercult een zeer indrukwekkende slachting aan; En met name de afsluiter Nocturnal March hakte er flink in. Ja, Darkened Nocturn Slaughtercult was zonder twijfel de band van de avond met een zeer overtuigend optreden.

Darkened Nocturn Slaughtercult

Foto’s door Mira van Metalshots

Links: