Cannibal Corpse en Anatomy of I in Baroeg

De treinen, het waren de treinen! Door storingen van diverse aard, lukte het Zware Metalen niet om tijdig een redacteur in Baroeg te krijgen voor een  verslag van Cannibal Corpse en Anatomy of I. Gelukkig was fotograaf Markus Wiedenmann wél gewoon aanwezig en maakte hij tussen het plaatjes schieten door ook nog de volgende aantekeningen.

Op 1 augustus behoort Cannibal Corpse letterlijk en figuurlijk tot de ‘hotste’ deathmetalbands, want de temperaturen zijn de zomer voorbij. Vooral binnen. Maar laten we stap voor stap beginnen. De deathmetalmachine uit Florida doet deze zomer Europa aan voor optredens op grote festivals als Wacken Open Air en Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Tussendoor staat er een aantal clubshows gepland, waarvan er één dus plaatsvindt in Baroeg. Het zaaltje in Rotterdam was in een mum van tijd uitverkocht.

Als ik aankom, wijst de thermometer 27 graden aan, dus is het geen verrassing dat de meeste metalheads nog even genieten van een biertje in de buitenlucht voordat ze zich in de deathmetalsauna binnen begeven. Een act ter opwarming is weertechnisch gezien niet nodig, maar die komt er wel: Anatomy of I mag vandaag en straks op 10 augustus in Willemeen in Arnhem aftrappen. Puttend uit het materiaal van één album, geven de mannen een set van veertig minuten en dat is best aardig, maar nergens indrukwekkend. De band van grunter/gitarist Michael Dorrian heeft bovendien geen geluk met het geluid. Het geheel klinkt nogal dof en daar komt bij dat er een afstand lijkt te zijn tussen band en publiek: de vonk weet maar niet over te slaan.

Solide death metal, met een mager geluid en een gek einde als de band tijdens een outro doodleuk van het podium loopt, terwijl niemand weet of dit nu een intermezzo is of gewoon het einde van het optreden. Dat laatste dus.

Na een hele flinke pauze van zo’n vijftig minuten, is het tijd voor de deatmetalpioniers van Cannibal Corpse om de deuren naar de hel te openen. En dat doen de heren met verve. Van de eerste tonen tot de laatste, navigeren brulboei Corpsegrinder en z’n maten vol passie door de brede bandcatalogus, helemaal terug tot en met A Skull Full of Maggots van debuutplaat Eaten Back to Life uit 1990 aan toe.

Zeventien nummers werkt de band vanavond af en daarmee toveren de geweldenaars Baroeg om in een gekkenhuis uit de hel, met moshpits vanaf de eerste track. De temperatuur stijgt binnenskamers tot veertig(!) graden schoon aan de haak en een geschatte luchtvochtigheid van, ach, wat zullen we zeggen… honderd procent! De hel kan onmogelijk warmer zijn dan Baroeg vanavond, waar Cannibal Corpse maar weer eens laat zien waarom de band bovenaan de deathmetaltop staat.

Setlist Cannibal Corpse:

 1. Code of the Slashers
 2. Only One Will Die
 3. Red Before Black
 4. Scourge of Iron
 5. Evisceration Plague
 6. Scavenger Consuming Death
 7. The Wretched Spawn
 8. Pounded Into Dust
 9. Kill or Become
 10. Gutted
 11. Corpus Delicti
 12. Devoured by Vermin
 13. A Skull Full of Maggots
 14. I Cum Blood
 15. Make Them Suffer
 16. Stripped, Raped and Strangled
 17. Hammer Smashed Face

Foto’s:

Datum en locatie:

 • 1 augustus 2018, Baroeg, Rotterdam

Link: