Alice In Chains komt langzaam op toeren in 013

Vorig jaar kwam Alice In Chains met het album Rainier Fog op de proppen, waar we bij Zware Metalen zeer over te spreken waren. Voor de aansluitende tour deed de band in Nederland 013 aan. Wij waren erbij om te horen of de nieuwe nummers zich ook staande houden tussen de andere nummers uit het rijke oeuvre van de band.

Voordat we Alice In Chains kunnen aanschouwen is het de taak aan Black Rebel Motorcycle Club om het publiek alvast op te warmen. De zaal is al redelijk gevuld als de band begint en aan de reactie van het publiek te horen bij de opkomst van het trio, zijn er aardig wat toeschouwers bekend met deze band. Dit in tegenstelling tot uw verslaggever. De band levert een sober en strak optreden af, als ware het een soepel stationair draaiende motorfiets, met een prima zaalgeluid. De psychedelische rock die de band laat horen doet niet echt een vonk overslaan naar het publiek.

Na een ombouwpauze van een ruim halfuur is het dan tijd voor Alice In Chains. Helaas blijkt de band opstartproblemen te kennen. Bij opener Bleed The Freak is het zaalgeluid nog niet op orde. De gitaren zijn slecht te horen en de zang staat ook niet goed in de mix. Vermoedelijk geldt hetzelfde voor het monitorgeluid van de band, want DuVall en Cantrell zitten er met hun zang regelmatig naast. Zo wordt ook het fantastische nummer Check My Brain de nek omgedraaid dankzij de slechte zang.

Gelukkig wordt het geluid vanaf Again langzaamaan beter en geraakt de moeizaam sputterende motor vanaf Never Fade een beetje op toeren, net op tijd voor de klassiekers Them Bones en Dam That River, die dankbaar ontvangen worden door het steeds enthousiaster wordende publiek. De samenzang wordt ook steeds beter, maar zal toch een minder punt blijven op deze avond.

Daarna zakt de sfeer toch weer een beetje in als weer meer aandacht wordt gegeven aan het recentere werk uit de discografie. Down In A Hole brengt het publiek weer even bij de les, maar het is pas vanaf It Ain’t Like That dat band en publiek elkaar weer echt weten te vinden en de band de toeschouwers tot en met de toegiften geboeid weet te houden.

Uiteindelijk laat de band het publiek met een positieve indruk achter, al kent het optreden de nodige smetjes. Het materiaal van Rainier Fog weet toch te weinig te overtuigen in de setlist en ook op de vocale prestaties van DuVall en Cantrell is het nodige aan te merken. Instrumentaal zit het daarentegen wel snor. De ritmesectie staat de hele avond als een huis. Het gitaarspel van Duvall is grote delen van de avond niet hoorbaar geweest, maar met een klasbak als Jerry Cantrell in de band is dat ook niet nodig. Met zijn bevlogen gitaarspel is hij de ster van de avond.

Setlist Black Rebel Motorcycle Club:

 1. Red Eyes and Tears
 2. King of Bones
 3. Beat the Devil’s Tattoo
 4. Berlin
 5. Shade of Blue
 6. In Like the Rose
 7. White Palms
 8. Spread Your Love

Setlist Alice In Chains:

 1. Bleed the Freak
 2. Check My Brain
 3. Again
 4. Never Fade
 5. Them Bones
 6. Dam That River
 7. Hollow
 8. Your Decision
 9. Rainier Fog
 10. Down in a Hole
 11. No Excuses
 12. Stone
 13. Red Giant
 14. It Ain’t Like That
 15. Nutshell
 16. Angry Chair
 17. Man in the Box

Toegift:

 1. The One You Know
 2. Got Me Wrong
 3. Would?
 4. Rooster

Foto’s:

Jurgen van Hest (JVH013Photo)

Datum en locatie:

27 mei 2019, Poppodium 013, Tilburg

Link: