Valient Thorr in Little Devil

De buitenaardse strijders van Valient Thorr zijn wederom neergedaald in Europa en doen daarbij ook Nederland aan. Na een lange tijd van schaarse optredens op ons continent en tussenpozen van vaak jaren tussen verschillende tours, lijkt er de afgelopen jaren dan toch een stijgende lijn te zitten in de frequentie waarmee Europa wordt aangedaan. De immer dampende en energieke shows van de Venusianen zouden verplichte kost moeten zijn voor iedereen, maar helaas lijkt het erop dat nog niet genoeg mensen de band hebben opgepikt. Gelukkig is de Little Devil altijd gezellig en wordt het publiek vanavond op zijn wenken bediend.

 

vtliveverslag

 

Het voorprogramma wordt verzorgd door March, een lokale punkrockband met de juiste houding voor een openingsact van Valient Thorr: energiek en enthousiast. Leuk dat er een thuiswedstrijd wordt gespeeld, want de band heeft er duidelijk zin, met veel interactie met het publiek. Muzikaal gezien sluit het niet naadloos aan op de hoofdact en de pakkende punk is net niet interessant genoeg om mijn volledige aandacht vast te houden, maar echt deren doet dat niet. De goedkeuring van meneer Himself wordt in ieder geval verkregen en dat is uiteindelijk toch waar je het voor doet.

Vorig jaar oktober was de laatste keer dat Valient Thorr in ons land was en hoewel dat een relatief korte tijd is (keer dat ik de band daarvoor zag, was op Roadburn in 2012), heb ik er met smart op gewacht. De intense liveshows, die overigens ook bol staan van snelle, pakkende nummers, staan garant voor een goede atmosfeer en flink wat zweet op de rug. Vanavond gaat de band er ook weer voor de volle honderd procent voor, met een setlist die flink wat albums uit de discografie omvat en een houding die als vanouds strijdlustig is.

Er wordt flink wat gespeeld van het uitstekende Old Salt, maar ook nummers van bijvoorbeeld Total Universe Man en persoonlijk favoriet Stranger komen voorbij. Het valt op hoezeer de gespeelde nummer van die laatstgenoemde albums het niveau van klassiekers benaderen, zeker ook door de input van Valient Himself. Zijn tirades en oraties in de pauzes tussen de nummers zijn een integraal onderdeel van een Valient Thorr-show en ook vanavond zijn ze weer even doeltreffend als interessant. Er wordt niet alleen een bewustzijn ontstoken inzake al het leed en de complotten in onze wereld, maar er wordt ook de nodige informatie geleverd over de achtergrond van de nummers, die toch behoorlijk cryptisch zijn. Zo gaat het nummer Dead Man van het nieuwste wapenfeit over het gegeven dat we louter rotzooi in ons lichaam stoppen in de hoop er groter en sterker van te worden, iets wat ik zelf niet zo snel had geraden zonder de uitleg.

Los van alle toespraken levert Valient Thorr een fantastische show die de pure essentie van rock ‘n roll weergeeft, iets wat weinig bands tegenwoordig nog kunnen (afgezien van Clutch, in wiens voorpropgramma de band in december terugkeert naar ons land). De Little Devil verandert in een dampend hol, waarin we meegenomen worden door de Venusianen op reis door een wereld vol bizarre solo’s, pakkende riffs, punkrock en heavy metal. Als iemand hier zijn of haar ei niet kwijt kan, is dat volledig de schuld van die persoon zelf: aan de band ligt het niet. Zelf kan ik in ieder geval niet wachten tot de band hier weer landt.

Datum en locatie:

18 augustus 2016; Little Devil, Tilburg

Links: