Hate, Noctem en Dauthuz in Baroeg

Uw favoriete anonieme verslaggever houdt na twee dagen Eindhoven Metal Meeting zijn eigen afterparty en reist van de Lichtstad door naar de Maasstad. In de Rotterdamse Baroeg wacht een fraai trio black/death metalbands: het Nederlandse Dauthuz, Noctem uit Spanje en als hoofdact Hate uit Polen.

15442290_645233892350220_4532270220649655459_n

Dauthuz mag het middagbal openen met old school death metal en dat is aan de extreem jonge band (met slechts een EP op zak) uit Zaandam wel toebedeeld. Nummers als Near Death, Face the Fury, Intense Rage en When the Dying Ends (niet geheel toevallig de volledige tracklist van de EP) zijn niet te lange, fel klinkende death metal songs met de nodige aandacht voor melodie en een tempoversnelling op het juiste moment. Ook het nieuwe Dying Breed komt langs, waarvan de band binnenkort een video uitbrengt. Op de video zal Marloes Voskuil van Izegrim te zien en horen zijn en dat klinkt als een logische keus omdat beide bands wel in elkaars straatje liggen. Origineel is Dauthuz geen seconde, lekker klinkt het wel. Gewoon stug beuken op een zondagmiddag in een Rotterdamse buitenwijk. Heerlijk.

bandfoto3

Noctem is daarentegen van een andere orde. De Spanjaarden zijn heel wat zwartgalliger van inslag en trekken over deze aardbol met de intentie zoveel mogelijk christenen angst aan te jagen. Altijd een goed idee natuurlijk. Zanger Beleth is weer zo’n typische black metalfrontman die alle aandacht naar zich toetrekt en in ruil daarvoor met iedere vezel in zijn lijf de muziek uitdraagt. Zo rochelt hij zich soms letterlijk door de teksten heen, staat zijn blik constant op standje ‘maniakaal’ en lijkt hij het als een persoonlijke missie te zien zijn hoofd er vandaag af te headbangen. Een voornemen waar zijn medebandleden overigens niet voor onder doen.

noctem_3

De Spaanse furie slaat over op de helaas maar matig gevulde Baroeg, waar het publiek duidelijk laat zien niet de behoefte te hebben al te gezapig aan de laatste dagen van december te beginnen. Kortom: Noctem weet van wanten en de sfeer zit er lekker in. Beleth verdwijnt op een gegeven moment van het podium en keert terug zonder jack en de reepjes katoen die voor t-shirt door moesten gaan. Op zijn bovenlijf mengt zweet zich nu met bloed. Het is de voorman menens voor wie dat nu nog niet doorhad. Sterker nog, zelden heb ik een band met zoveel passie en inzet zien spelen als Noctem vandaag doet. De mannen op het podiumpje geven werkelijk alles. Als ze ooit genoeg hebben van het bezoeken van de kleinere zaaltjes in Europa, kunnen ze zichzelf altijd nog verhuren aan bands die wel wat Spaanse peper in de reet kunnen gebruiken.

Zonder verdere aankondiging begint het Poolse Hate aan de laatste show ter ondersteuning van het in 2015 verschenen Crusade: Zero. Opmerkelijk genoeg is het in de Baroeg weer wat leger vergeleken met het optreden van Noctem (sterker nog: het zou de band weinig moeite kosten iedere bezoeker een hand te geven en dan op het gemakje richting het vliegveld te gaan voor de laatste vlucht naar Polen). Hate is echter zo’n band die zich daar niets van aantrekt en gewoon stug doorakkert. Bandleider Adam The First Sinner (de laatste jaren ook wel Adam TFS of zelfs Sinner genoemd) weet niet beter: hij doet dit als sinds 1991 negen albums en twaalf ex-bandleden lang. Momenteel bestaat Hate uit twee man, met naast Adam The First Sinner/Adam TFS/Sinner drummer Pavulon.

hate-1

‘Als we er dan toch zijn, kunnen we net zo goed een lekkere show neerzetten’, moet Hate hebben gedacht. En dat doen ze. Het publiek lijkt er ook zo over te denken en reageert enthousiast op de zwartgeblakerde death metal. Het probleem van Hate is echter dat het allemaal nèt te degelijk en weinig opzienbarend is. De Poolse band is een beetje als de vriendin van je beste vriend: als je jarig bent en ze komt mee om je bier op te zuipen is het prima. Als ze thuisblijft is het ook goed. Eén uitzondering: Leviathan van het laatste album, is puur goud. Verder levert Hate een prima soundtrack voor lekker headbangen, je verbazen over de immer zelfverzekerde blik van Adam T(he) F(irst) S(inner) en af en toe eens een stukje kaas of worst voor bij je biertje van de bar halen. De volgende keer dat Hate aanbelt doen we gewoon weer open. En als ze een keertje niet komt is er geen man overboord.

Datum en locatie:

18 december 2016, Baroeg, Rotterdam

Link:

Baroeg

One Response to Hate, Noctem en Dauthuz in Baroeg

  1. Pingback: Batushka en Noctem in De Helling | Zware Metalen

Geef een reactie