Unreqvited ‎– Beautiful Ghosts

Unreqvited is een naam die veelvuldig opduikt in post-black/atmosblack/blackgaze en andere dromerige subgenres van het black metal genre. Beschermers van de black metal eerbaarheid bannen echter steeds meer bands uit het genre en ook metal Archives vindt het niet wenselijk om dit Canadese schepsel op te nemen in zijn encyclopedie. Het mag zijn wat het wil, de muziek van Unreqvited kon mij krijgen in het verleden, en verkreeg mij ook ten tijde van Stars Wept to the Sea, ook ten tijde van het Mosaic-verhaal was ik enthousiast. Empathica, het vorige album, dat in 2020 verscheen, het ik gemist. Unreqvited brengt dan ook best veel uit op korte tijd. Beautiful Ghosts is de nieuwste, uitgebracht bij Prophecy Productions.


Wat meteen opvalt is het artwork van dit nieuwe album. Victoriaans, met een haast romantische feel. Het visualiseert de muziek op een relevante manier. Muzikaal is Unreqvited namelijk geëvolueerd naar een best wel vievige, uplifting postrock/blackgaze band, waar energiek gespeeld wordt met dynamische ritmes, vrolijke synths, progressieve drumpatronen en opstijgende atmosferen met een bijna fleurig karakter. Unreqvited zou je, mochten er geen glazige black metal screams aanwezig zijn, zo kunnen indelen aan de blije kant van het postrock genre, zij het met meer tempo en plotwendingen dan daar doorsnee het geval is. Mede door de romantische stijlelementen (piano, etherische synths, strijkers, …) en het speelse karakter van de gitaren, klinkt Beautiful Ghosts bijzonder kwetsbaar, zeker als je focust op de gewaagde keuze om weinig zeggende heliumscreams te (proberen) integreren in dit alles. Om maar niet te spreken van de brute grunts die sporadisch en vrij abrupt opduiken. Diversiteit alom, maar niet iedereen zal dit kunnen smaken. Je moet echt wel een muzikale dromer zijn als je hier met plezier naar wil luisteren, met een voorkeur voor Lantlos, Alcest, Germ of Violet Cold. Je moet een dromer zijn die met plezier een anderhalf halfuur durend tremelo postrockplaatje kan opzetten en te verdwijnen in de tijdloosheid. En je mag geen probleem hebben met iets wat naar black metal ruikt maar het niet is, inclusief ongevaarlijke uptempo drumsslagen en screams die enkel voor het effect, zonder inhoud, neergezet worden in een lieflijke setting.

Persoonlijk vind ik dit niet Unreqvited‘s beste werk, in het verleden was er een koudere sfeer te horen, was er meer diepgang qua emotionaliteit en toch was ook net iets meer “metal” te horen. Het lijkt mij alsof Unreqvited zich tegenwoordig in een warmer klimaat bevindt dan een paar jaar geleden, maar nog vasthoudt aan bepaalde ijzige roots. Misschien toch overwegen om (meer) cleane zang en een vorm van trance aan te wenden? het is maar een idee.

Score:

75/100

Label:

Prophecy Productions, 2021

Tracklisting:

  1. All Is Lost
  2. Autumn & Everly
  3. Reverie
  4. Funeral Pyre
  5. Cherish
  6. Beautiful Ghosts
  7. All Is Found

Line-up:

  • Billy Melsness

Links: