Pyr Kata Voulisi – ΘΥΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ik weet niet of u bekend bent met het Youtubekanaal Felopunk. Dit kanaal post regelmatig punkparels uit garages over de hele wereld. Vandaag krijgen we Pyr Kata Voulisi. Een Griekse band, afgaand op de bandnaam en albumtitel. D-beat, hardcore punk, zijn de omschrijvingen die de band bezigt om zichzelf te bezingen. Het is geen laf startend bandje, het zijn muzikanten die ook elders ervaring hebben opgedaan. Het thema is anti-militaristisch.

De vrolijkheid van hardcore, gemixt met de zwerversfeer van crustpunk, dat is wat Pyr Kata Voulisi doet. De gezellige riffs in rock ‘n roll stijl worden voortgeduwd door een bliksems grindend drumapparaat. Het is Engeland waar ik aan denk, land van punk en heavy metal, niet aan Griekenland in zijn geheel. Behalve wanneer die vocalist zijn strot opentrekt, maar eigenlijk versta je daar ook niets Grieks aan. De riffs zijn het centrale punt van de muziek, en de band weet ze te bedenken. De cymbalen worden met kracht bewerkt en ook de snaredrum krijgt het hard te verduren. Als zanger heeft deze band een schorre zwerver uitgenodigd. Er zit nog net een randje ‘geef me je geld of ik steek een mes tussen je ribben’-attitude in. De combinatie doet het hem: het vrolijke en het getergde. Wat eentonig? Misschien.

De songwriting is vrij elementair, maar de flow in het album loopt. Alles vloeit lekker in elkaar over. Natuurlijk is er ook kritiek. Σκάβεις τον Λάκκο σου gaat me wat te lang door. Πυρ Κατά Βούληση start met een niet heel afwijkende inslag, maar dit keer werkt het beter. Pyr Kata Voulisi brengt hier net wat meer groove aan. De riff is ronder, heeft een kop en een staart. Afsluiter Πνευματική Αποχαύνωση gaat voor een langzamer tempo. De spanning loopt er daardoor uit. De riffs zijn al vrij vriendelijk op het album, hier wordt het te aardig.

Volgens de band is het een LP, dus ik behandel hem op die manier. Na zestien minuten wordt de deur alweer dichtgegooid. De plaat bevat consistent punkwerk met een d-beat groove erdoor. Goed gespeeld, onderhoudende riffs, meer is het niet, maar ook niet minder. Niet een album dat ik nog heel vaak ga luisteren, maar als ik hem op een dag weer uit het schap pak zal ik denken: ‘Wat is dit ook alweer’. Ten gevolge van die gebeurtenis zal ik deze LP opleggen, en na zestien minuten denken: ‘Dat was rap voorbij voor een LP’. De score van 75/100 zal onveranderd zijn, ook dan. Luistertip: Πυρ Κατά Βούληση

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Έκπτωτος
 2. Θάνατος από Ψηλά
 3. Ως Πότε
 4. Σκάβεις τον Λάκκο σου
 5. Πυρ Κατά Βούληση
 6. Αόρατο Τείχος
 7. Πνευματική Αποχαύνωση

Line-up:

 • ΜΙΛΤΟΣ – ΦΩΝΗ – Keel
 • ΜΑΝΟΣ – ΚΙΘΑΡΑ – Gitaar
 • ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΜΠΑΣΟ – Basgitaar
 • ΜΑΡΚΟΣ – ΤΥΜΠΑΝΑ – Drums

Link: