Master Boot Record – C​:​\​DEFRAG

Alweer? Ja, ik weet het. Het Italiaanse Master Boot Record heeft nog maar eens een langspeler uitgebracht dit jaar. Zijn derde al ondertussen. Na Floppy Disk Overdrive en VirtuaVerse.OST opnieuw een album vol synthwave, cybermetal, chiptune en Amigamuziek. De vorige twee staan in mijn jaarlijst, vrijwel zeker van. Deze net niet.

De reden is simpel. De twee bijzonder lange nummers (vijftien minuten en 21 minuten) zijn een stuk langer en vragen meer luisteraandacht. Op zich geen probleem, behalve als je houdt van korte en krachtige nummers met een duidelijk afgelijnde compositie. Nummers die lekker thrashy en catchy zijn. In mijn geval geef ik de voorkeur aan dat laatste: kort en krachtig. Niet dat de uitgebreide “opereske” nummers niet entertainend zijn, zeker wel. Master Boot Record zet ik vooral op in de wagen, in de keuken, tussendoor zeg maar. Niet om eens bij te gaan zitten en te beluisteren als was het een Ayreon- of Opeth-album (niet dat ik dat zo vaak doe). De nummers op C​:​\​>DEFRAG zijn wel degelijk om aandachtig te ondergaan, met variaties op dezelfde partities, terugkerende “clusters”, parallelle opbouw, … De elementen blijven ook even lekker als voorheen, met abrasief ronkende “riffs”, neoklassieke solo’s, klavecimbelachtige spielerei en veel, veel bitfun. Ingrediënten die Master Boot Record als geen ander weet te mixen tot een lekker gerechtje, zonder dat het langdradig of saai wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo lijkt het, want iedere release klinkt anders en elke release heeft zijn bestaansrecht. Ideaal materiaal om je metallijst mee te variëren.

Nog maar eens een oproep om je grenzen te verleggen en deze band te checken. Ben je fan van Janne Wirman (de voormalige Children of Bodom keyboardist), hou je van neoklassieke metal, speelde je als kind Amiga, Atari of oude SNES? Geef dan “MBR” een kans. Ik heb het me alleen beklaagd op financieel vlak. Beginnen met Floppy Disk Overdrive en meteen de rest van de discografie er bij nemen. Geniet er van!

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. CLUSTER 777
  2. CLUSTER 1337

Line-up:

  • Victor Love

Link: