Helleruin/De Gevreesde Ziekte – Invincible / Ω

Een splitalbum van twee Nederlandse blackmetalbands. Dit Invincible / Ω is een combinatie van zwarte zielenroerselen van Helleruin, een éénmansband uit Groningen en De Gevreesde Ziekte, een onbekend collectief uit Eindhoven. Babylon Doom Cult Records brengt dit hebbeding in verschillende formaten uit. Helleruin levert drie nieuwe nummers. Nummers die dus niet verschenen op het eerdere album War Upon Man. De Gevreesde Ziekte brengt de twee nummers die we al kennen van de EP, Ω, doch brengt ook een nieuw nummer, Zwartgallig.

Starten doen we met drie nieuwe nummers van de hand van de heer Carchost, Helleruin. Ook nu worden ons eerder langere nummers gepresenteerd die zijn geschroeid op een leest van tweede golf black metal. Ik verwijs alzo naar bands als Taake, Gorgoroth maar ook een Poolse school gevoel maakt je nu en dan meester, denk dan aan een band als Mgła. Wat een machtig nummers! Invincible maar ook de daaropvolgende Mijn Ziel Aan De Duivel en We Rush Ahead. Helse melodieën en dito zangpartijen en dan nog maar te zwijgen over de heroïsche drumdynamieken. Ik proef nu en dan zelfs een snuifje Glorior Belli. Heerlijk ook die ijzige akoestische partij om het eerste nummer mee te eindigen. Of die interactie tussen de vocalen en de stampende melodie in het tweede nummer. Dan zwijg ik nog over die heerlijk misselijkmakend sound die wordt gecreëerd in het laatste Helleruin-nummer.

Vervolgens pikken we in met De Gevreesde Ziekte. Ik schreef reeds eerder dat enkel Zwartgallig een nieuw nummer is. Dit kan echter de pret niet drukken want ook de Eindhovense heren (?) nemen je direct bij de noten. Ook zij maken black metal die zijn fundamenten heeft in de tweede golf. Reeds eerder schreef collega Remco dat je in de sound van deze band ook wat Verwoed voelt doorsijpelen, wat juist is. De Gevreesde Ziekte raast aan een verschrikkelijk tempo door. Nochtans maakt hij ook tijd om het tempo wat te drukken. Zo is Zwartgallig dus meer dan een gitzwarte opener. Nummers als Zelfhaat en De Gevreesde Ziekte dragen die ranzige robuustheid ook in zich. Penetrante riffs, een verzameling priemende vocalen en een doorwinterde drum – bas combinatie vormen telkenmale de kapstok waaraan de jas van de Duivel wordt opgehangen. Welke ziekte zou het eigenlijk zijn waarmee we geconfronteerd worden?

Steengoede split! Erg interessante release voor zij die deze twee blackmetalbands een kans wil geven om te doorgronden en ik kan je met stelligheid zeggen, het is de moeite! Kopen die hap!

Label:

Babylon Doom Cult Records, 2022

Tracklisting:

 1. Invincible (Helleruin)
 2. Mijn Ziel Aan De Duivel (Helleruin)
 3. We Rush Ahead (Helleruin)
 4. Zwartgallig (De Gevreesde Ziekte)
 5. Zelfhaat (De Gevreesde Ziekte)
 6. De Gevreesde Ziekte (De Gevreesde Ziekte)

Line-up:

Helleruin:

 • Carchost – Zang, alle instrumenten

De Gevreesde Ziekte:

 • L: Gitaar
 • M: Gitaar
 • T: Zang
 • R: Basgitaar
 • K:  Drums

Links: