Forsmán – Dönsum I Logans Ljóma

Deze vier heren, van Forsmán, komen uit IJsland. Kópavagur, de regio waar hun uitvalsbasis ligt, situeert zich ergens net ten zuiden van de hoofdstad, Reykjavik. Dit Dönsum I Logans Ljóma is de debuut-EP en ligt zo goed als volledig in de typisch IJslandse blackmetaltraditie. Het Duitse Ván Records heeft deze band meer dan terecht opgepikt en geeft het debuut alzo zijn welverdiende, wereldwijde promotie. De productie is koud, wat stoffig doch perfect en dus ook weer in die typische IJslandse traditie.

Wat er wel wat naast valt, zijn de diepere grunts. Dit geeft dit Forsmán ook wel zijn eigen bloedrode kleur. De vier nummers, alle schurkend en schurend tegen de zeven minuten, liggen in elkaars verlengde en worden technisch erg goed gebracht met de nodige scherpte en zurigheid. Zo is Milli Eilífdar Og Einskis het nummer dat me het meest bijblijft. Het krachtige, opzwepende begin gevolgd door een moddervette break, de grunt en een blastpartij, meer moet je toch niet hebben. Doorheen dit nummer leren de heren je verschillende ritme- en tempowisselingen telkenmale voorzien van een eerder melodieus dan wel thrashy riffcollectief. Daarnaast hoor je in Vonarglaeta hoe een complex gitaarthema volledig tot leven komt en je in die mate verstikt. Daarbij komt dat de toevoeging van een messcherpe, iele leadlijn je de adem helemaal afsnijdt. De heren doen dit nog eens vlijmscherp over in het laatste nummer, Hamfarir. Weliswaar ademen en bloeien de riffs iets meer open, een gitaarsolo is hier verantwoordelijk voor.

IJsland, het land van koude en warmte. Het land van het gure weer en de openbarstende bergen. Het land dat ook (de beste?) black metal voorbrengt.

Label:

Ván Records, 2021

Tracklisting:

  1. Falsgod
  2. Milli Eilífdar Og Einskis
  3. Vonarglaeta
  4. Hamfarir

Line-up:

Onbekend

Links: