Escumergamënt – .​.​.​ni degu fazentz escumergamënt e mesorga​.​.​.

Escumergamënt komt uit Zweden en brengt ons zijn debuut .​.​.​ni degu fazentz escumergamënt e mesorga​.​.​. via het gekende Avantgarde Music. De line-up is onbekend maar ergens op een verloren papiertje staat toch dat bandleden uit Stilla, Setherial, Svederna en Bergraven, deel uitmaken van dit obscuur collectief. Volgens de meegeleverde informatie werd dit spookachtig, bezwerend blackmetalwerkstuk opgenomen tijdens een ijskoude en helse driedaagse ergens in een Zweeds bos. De locatie zou een verlaten kapel geweest zijn. De hele productie klinkt behoorlijk rauw en puur hierdoor mede ook door het feit dat tijdens de opnames het gebruik van uitgebreide technische snufjes, triggers, toeters of bellen niet of bijna niet mogelijk was.

Met dit alles indachtig, begrijp je direct dat de black metal die dit collectief brengt, extreem guur en koud is. Verder baseert Escumergamënt de teksten op werken van onder andere Arthur Machen en Clark Ashton Smith. Zij die instaat zijn raadsels en mysteries op te lossen, zullen, volgens de band, al snel de diepere betekenis van het geheel vatten. Persoonlijk ben ik wel aangetrokken door dit werk niet in het minste omdat Setherial met hun album Nord… een diepe indruk op me naliet. Wel moet ik je direct meegeven dat de muziek die Escumergamënt brengt van een ander kaliber is.

Starten doen de heren met het op keyboard – en synthpartijen drijvende Of Old Night And Winter. Hiermee is de sfeer wel direct gezet. Stel je een kouelijke ochtend voor aan een uitgestrekt meer waarover de dauw zich mistig verplaatst en je alleen met de omgordende bomen, contemplatief aan de oevers staat. De heren weten goed hoe ze met behekste gitaarlijnen die sfeer verder kunnen uitdiepen. Het eerder tokkelende begin van To Envy The Corpses lijkt wat te verdrinken in de wat stoffige drumsound maar dat hoort er net bij. Ik noem het groezelig lekker. Alzo word je gedurende meer dan veertig minuten vooral in één richting gestuurd. Heerlijk toch dat die ijskoude eerder midtempoblackmetal nog zo goed gemaakt wordt. Verrast ga je niet worden op deze plaat of misschien toch, luister naar de wat Emperoriaanse-keyboard sounds op Antediluvium, een nummer dat toch ook een zekere ambientsfeer uitademt. Gedurende de hele plaat vraag ik me wel af wie de vocalen doet. Is het toch de man achter het pseudoniem Kraath? Wie weet, wie weet …

Voor zij die bovenstaande bands wel lusten en die houden van een eerder natuurlijke productie die je meeneemt naar de echte black metal van de jaren ’90.

Score:

85/100

Label:

Avantgarde Music, 2021

Tracklisting:

  1. Of Old Night And Winter
  2. To Envy The Corpses
  3. Antediluvium
  4. I Sang Of Murder
  5. The Grievous Miracle
  6. Black Ash And Ruin

Line-up:

  • Onbekend

Links: