Árstíðir lífsins – Saga á tveim tungum II: Eigi fjǫll né firðir

Saga á tveim tungum II: Eigi fjǫll né firðir is het logische vervolg op Saga á tveim tungum I: Vápn ok viðr. En zoals elk vervolgverhaal wordt er stevig verder geborduurd op de reeds gekende thematiek, met name de levensloop van de Noorse koning en held Olaf II Haraldsson, die ook wel Olaf de Dikke werd genoemd. Ook nu weer wordt alles in een eeuwenoude taal, oud IJslands, gezongen of gescreamd. Oh ja, vergeten te vermelden, het gaat hier natuurlijk om de alweer vijfde plaat van het IJslands-Duitse trio Árstíðir lífsins. Ook nu weer gaat de totaliteit van de muziek gemakkelijk over het uur. Voor zij die van erg lange nummers houden, zij komen hier meer dan thuis. De afsluiter gaat immers ook vlotjes over de zeventien minuten. Normaal hoeft dat voor mij niet altijd, maar kom ik ga me eens wagen aan deze lange reis. Benieuwd of de historiek er afdruipt en het me aanzet tot het lezen van menige geschriften over Olaf de Dikke.

Als je thuis bent in heroïsche verhalen, epiek en dramatiek, dan moet je deze plaat aanschaffen. Je krijgt mooie, gesproken gedeeltes die de juiste sfeer van vervlogen tijden doen herleven, ook de gedragen muzikale thema’s vaak voorzien van strijkers en koorzang ondersteunen dit alles nog meer. De typische IJslandse, rauwe blackmetalsound moet je op deze plaat niet gaan zoeken en kan je bij landgenoten als Helfró, Misþyrming, Nadrá of Svartidaudi terugvinden. De sound hier op deze plaat is ook eerder wat gepolijster, wat logisch is, zo geef je immers elk instrument de ruimte om zijn ding te doen in het breder geheel. Een nummer als Er hin gullna stjarna skýjar slóðar rennr rauð is in deze context mijn luistertip. Hier is de verwijzing naar eerder vernoemde bands wel wat duidelijker. Blastbeats, lekkere soms wat gepitste screams en een sterke melodielijn. Jammer dat er niet meer van dit soort nummers op de plaat staan. De rest van de songs is goed hoor, daar niet van, maar om te luisteren naar een knetterend haardvuur en boosaardige vocalen, daar zou ik deze plaat niet voor kopen, Um nóttu, mér dreymir þursa þjóðar sjǫt brennandi. Dan kan ik net zo goed mijn lieflijke grootvader laten oproepen uit de doden en vragen of hij nog eens een spannend verhaal aan me wil vertellen.

Te langdradig allemaal doch wel goed doordacht en perfect uitgevoerd. Mij kan het niet helemaal bekoren, ik mis de kracht en directheid van een degelijk blackmetalplaatje. Tja, je krijgt niet altijd wat je wilt of vraagt. Ik ga evenmin naar de bibliotheek lopen om heel dikke boeken te gaan uitlenen die ik toch niet ga lezen, wil jij? Dan mag je en breng voor mij een stripverhaal mee of zo.

Score:

60/100

Label:

Van Records, 2020

Tracklisting:

 1. Ek býð þik velkominn
 2. Bróðir, var þat þín hǫnd
 3. Sem járnklær nætr dragask nærri
 4. Gamalt ríki faðmar þá grænu ok svǫrtu hringi lífs ok aldrslita
 5. Um nætr reika skepnr
 6. Heiftum skal mána kveðja
 7. Er hin gullna stjarna skýjar slóðar rennr rauð
 8. Um nóttu, mér dreymir þursa þjóðar sjǫt brennandi
 9. Ek sá halr at Hóars veðri hǫsvan serk Hrísgrísnis bar

Line-up:

 • Stefán – Gitaar, basgitaar, zang
 • Árni – Drums, andere snaarinstrumenten, effecten, zang
 • Marsél – Zang

Links: