Железный Поток – Mystic

Zheleznije Potok oftewel IJzeren Vloed, oftewel Iron Stream, komt uit Rusland en verblijdt u met dit thrash-geweld. Zeker geen onverdienstelijke muziek heeft deze band in de aanbieding. De naam Железный Поток is tevens de naam van een roman over de Russische burgeroorlog in 1918. Natuurlijk heeft u dit album al honderd keer eerder en beter gehoord, maar dan van een andere band. Van Slayer bijvoorbeeld, of van Voivoid. Toch zit Mystic lekker in elkaar, en is de mastering dik in orde.

Deze band blijkt dan ook al te bestaan sinds 1988 en dit is album zes. Eigenlijk is het album nummer zeven, maar album nummer zes is in feite de Russische versie van album nummer zeven. Volgt u het nog? Geeft niet, luister maar eens even naar onderstaande video, en besef dat Rusland meer te bieden heeft dan voetbalclubskopende oligarchen en landjepik spelende presidenten.

Typische thrash metal brengt Iron Stream. Het is echt lekker degelijk uitgevoerd, en aan alles is te horen dat deze mannen weten waar ze mee bezig zijn. Ouderwetse thrash vol op de harmonics en bruut drumwerk, waarbij krachtige slagen het motto zijn. De getriggerde kicks willen nog wel eens een beetje dof doorkomen, maar de beste man kent zijn grooves. Het past muzikaal allemaal prima bij elkaar. Een melodie hier, een riffje daar, veel meer moet dat niet zijn. Qua gitaarwerk komt het soms net wat te relaxed over, zoals op Death’s Mystery. Er wordt verder nog meer dan eens een degelijke solo uitgeperst. We hebben het allemaal al eens gehoord, maar deze band speelt het werk met een aardige overtuiging. De vocalist van dienst heeft een wat rauw maar vrij vol stemgeluid. Het is natuurlijk allemaal een dikke knipoog naar Slayer, maar flirten is niet verboden toch?

Een prima thrashalbum, maar qua songwriting mag het nog wat vloeiender. Tevens blijft het allemaal wat op mid-tempo hangen, en daardoor mis je de technische noot, letterlijk. Verder is het degelijkheid troef. Om het oneerbiedig te zeggen valt dit te categoriseren als ouwe lullen thrash metal, voor Jan met de Pet die eens iets uit een ‘exotisch’ oord wil. Ja, ik zou ze best gaan bekijken als ze op een plaatselijk festival stonden. Je valt je echt geen buil aan dit album. Nee, het komt niet in de buurt van de jaarlijst.

Score:

73/100

Label:

Defense Records, 2020

Tracklisting:

 1. Mystic
 2. Punishing Sword
 3. Dark Lord
 4. Chain of Times (…Touching Emptiness)
 5. Death’s Mystery
 6. Dark Rivers
 7. Xenomorph
 8. Bloody Rain
 9. Mystic feat. Dasha

Line-up:

 • Sergey Okhrimenko – Basgitaar, Vocalen
 • Alexey Karpov – Gitaar
 • Vladimir Blesnov – Gitaar
 • Vasily Kazurov – Drums

Links: