Pineal – Smiling Cult

Pineal – Smiling Cult
Eigen Beheer, 2014

Het trio met als thuisbasis Londen, Pineal, maakt progressive metal en doet dit vooralsnog in eigen beheer. Eind vorig jaar kwam hun eerste EP uit, zes nummers en in totaal vijfentwintig minuten lang. Met Tool als inspiratiebron en een zanger die aan Layne Staley doet denken, weet je wel ongeveer in welke hoek je het moet zoeken. Maar echt in een hokje past het niet. Doom, rock, metal, prog, sludge, stoner, post-rock, grunge, het zit er allemaal in en het mag allemaal genoemd worden, maar voordat je het genoemd hebt slaan ze weer een nieuwe zijweg in.

Smiling Cult is verrassend krachtig, duister, maar toch toegankelijk. Persoonlijk geniet ik daarbij nog het meest van de bass. Het gitaarwerk had wat mij betreft wat helderder en meer uitgesponnen mogen zijn en over de zang wordt overal al genoeg gezegd, laten we het maar op prima houden.

Soms vind ik het wat saai om dan meteen weer naar binnen gezogen te worden. Aanstekelijke somberheid las ik ergens en dat vind ik wel een mooie beschrijving om over te nemen. Verder is het een prima product van dit internationale (Engelsman, Belg en Australiër) trio. Pineal geeft met Smiling Cult een visitekaartje af dat er niet om liegt en het moet dan ook niet te lang duren voordat ze door een label uit de vijver gehengeld worden. Tot de opvolger er is nog maar een paar keer deze schijf draaien, denk ik.

Tracklisting:
Pineal

  1. Theta
  2. ADL
  3. Civil Obedience
  4. Acerbic
  5. Somatic
  6. Tides

Line-up:

  • Daniel Murney – Gitaar, zang
  • Phil Pieters – Bass, zang
  • Nigel Boettiger – Drums

Links:

Geef een reactie