1968 – Fortuna Havana

Fortuna Havana is de tweede EP van de Engelse stoner rockers 1968. Het kwartet uit Cheshire trakteert ons op aanstekelijke stonerrock met prima zang. Een toevallige ontmoeting via het internet in 2013 was de start van de band. Niet lang daarna werd de gedeelde liefde voor heavy rock uit de jaren zestig omgezet in een gelijknamige debuut EP. Als belangrijkste invloeden worden Black Sabbath en Blue Cheer genoemd. Bands die ontstonden na de zomer van de liefde in 1967. De band wordt kort na het uitkomen van hun eerste EP opgepikt in de Manchester rockscene. Vanaf 2015 wordt regelmatig het podium gedeeld met bands als Valley Of The Sun en Mars Red Sky.

De EP beluistert als één lang nummer waarin de bandleden hun talenten etaleren. De band klinkt als een op hol geslagen kudde bizons en houdt het tempo er stevig in. Iets meer spelen met dynamiek en wat meer tempowisselingen zou de nummers meer onderscheidend kunnen maken. In het derde lied Duchess zit vanaf de derde minuut een passage waarin de band hierin wat mij betreft het beste slaagt. Iets minder uptempo een beetje meer doom en een spaarzame gitaarsolo doen het bandgeluid goed. In de titelnummer Fortuna Havana zit een meedogenloze riff die de liefhebber van stonerdoom zeker zal bekoren. De geest van de grondleggers van het genre klinkt hierin door en dat mag als een compliment worden opgevat.

Een prima EP die naar meer smaakt. Voor het voorjaar staat een volledige release en een toer met Batallions gepland in het thuisland. Hopelijk waagt de band daarna de overtocht naar het continent.    

Label:

Black Bow Records, 2017

Tracklisting:

  1. Vorpal
  2. War Dogs
  3. Duchess
  4. Fortuna Havana

Line-up:

  • Jimi Ray – Vocalen
  • Sam Orr – Gitaar
  • Tom Richards – Bas
  • Tom Drury – Drums

Links: